Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Deti by nemali na sociálnych sieťach púšťať ľudí do svojho súkromia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O nebezpečenstve zverejňovania fotiek či iných osobných údajov sa dozvedia na prednáškach, s ktorými do škôl prichádza Úrad na ochranu osobných údajov SR.

Bratislava 29. januára (TASR) - Deti by nemali na sociálnych sieťach púšťať ľudí do svojho súkromia. Nemali by napríklad zverejňovať svoje fotky a ak ich už zverejniť chcú, mali by si dobre premyslieť, aké fotky na web zavesia. Ide totiž o ich osobné údaje a tie si treba chrániť. O nebezpečenstve zverejňovania fotiek či iných osobných údajov sa dozvedia na prednáškach, s ktorými do škôl prichádza Úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR.

Úrad vyhlásil tiež súťaž, do ktorej môžu žiaci písať svoje eseje na tému - Čo sa stane s fotkou na sociálnej sieti. Majú sa tak zamyslieť nad nebezpečenstvom zverejňovania fotiek na internete. "Najdôležitejšie je, aby si deti uvedomili, že nemajú púšťať ľudí do svojho súkromia, najmä na sociálnych sieťach. Preto aj tá esej, ktorou chceme deti priviesť k tomu, aby o tom premýšľali," uviedla pre TASR šéfka úradu Soňa Pötheová.

Deti podľa jej slov dávajú na sociálne siete nie vždy vhodné fotografie. "Môžu to byť citlivé fotky, ktoré sa môžu stať predmetom zosmiešňovania, šikany a môže to mať ďalekosiahle následky pre deti. Chceme ich teda upozorniť, že najlepšie je nedávať fotky na sociálne siete a keď ich tam dávajú, aby si premysleli, aké tam dávajú," vysvetlila Pötheová.

Na deti sa úrad zameral preto, lebo sú najzraniteľnejšie. "Deti treba pripravovať na to, aby si dávali pozor. Aby neboli ľahkou korisťou pre marketingové firmy, hackerov, pre kohokoľvek," poznamenala s tým, že úlohou jej úradu je aj robiť osvetu u detí. "Prednášky robíme zadarmo a informácie by sme radi dostali postupne do všetkých škôl," doplnila.

Na prednáškach sa deti dozvedia, ako sa môžu chrániť a aké je dôležité chrániť si osobné údaje. "Radi by sme touto osvetou zvýšili povedomie detí o tom, že nemajú na internet dávať osobné údaje v preklade detí, také fotografie, ktoré by ich mohli poškodiť," povedal pre TASR šéf organizácie eSlovensko Miroslav Drobný.

Úrad spúšťa aj mailovú adresu ochrana@pdp.gov.sk. "Deti aj rodičia sa tam môžu obrátiť so svojimi problémami čo sa týka ochrany osobných údajov. Keď majú pocit, že došlo k zneužitiu, môžu sa na nás obrátiť," povedala pre TASR Pötheová. Úrad poskytuje aj právnu pomoc.