Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Deti do 15 rokov budú musieť nosiť na slovenských zjazdovkách prilbu

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Podľa ministerstva vnútra sa tým prispeje k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu bezpečnosti na lyžiarskych tratiach.

Bratislava 27. mája (TASR) - Lyžiari a snoubordisti mladší ako 15 rokov budú musieť na zjazdovke nosiť ochrannú prilbu. Túto povinnosť zavádza novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS), ktorú dnes schválila vláda. Podľa ministerstva vnútra sa tým prispeje k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu bezpečnosti na lyžiarskych tratiach.

Komplexnou úpravou zákona z roku 2002 rezort reaguje na zmeny, ktoré sa medzitým udiali v oblasti horskej záchrany najmä s ohľadom na narastajúci počet ťažkých úrazov na lyžiarskych tratiach.

Do úloh horských záchranárov sa dostala aj služobná kynológia, ktorá je pri nasadení psov pri lavínach špecifickou a odlišnou od iných druhov záchrannej kynológie. Vzhľadom na odľahlosť a neprístupnosť terénu pre policajtov budú záchranári súčinní pri dokumentovaní nehôd s vážnymi následkami. O priebehu a príčine záchrannej činnosti budú môcť vyhotoviť obrazový alebo iný záznam.

Členovia HZS tiež budú oprávnení využívať bezplatne a prednostne lanovky v prípade, ak budú vykonávať preventívnu činnosť pri lavínovom ohrození.

Novela vymedzuje povinnosti a oprávnenia prevádzkovateľov lyžiarskych tratí a zariadení pre osobnú lanovú dopravu. Tí môžu určiť pravidlá správania sa na lyžiarskej trati s ohľadom na miestne podmienky lyžiarskeho strediska.

Rozširujú sa tiež výnimky z povinnosti uhradiť náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním. HZS v budúcnosti nebude vymáhať pohľadávky od pozostalých. Ministerstvo to odôvodňuje tým, že by to nebolo v súlade s morálnymi zásadami, keďže okrem straty rodinného príslušníka dochádza aj k finančnému sťaženiu ich životnej situácie. "Ide približne o 18 osôb v kalendárnom roku, pričom finančné náklady na túto činnosť sú zanedbateľné," vysvetľuje rezort.

Ministerstvo vnútra zároveň navrhuje, aby boli príjmy zo záchrannej činnosti a pátrania po nezvestnom účelovo viazané napríklad na technické vybavenie pre dobrovoľných záchranárov.