Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Deti z domovov majú vďaka dobrovoľníkom svojich anjelov

Symbol spoločnosti Úsmev ako dar - usmievavé červené srdiečko. Foto: FOTO TASR/Daniel Veselský

Úsmev ako dar v súčasnosti spolupracuje s asi 300 dobrovoľníkmi.


Bratislava 11. decembra (TASR) - Deťom z detských domovov pomáhajú na Slovensku desiatky anjelov. Ide o dobrovoľníkov Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar, ktorá je najstaršou a najväčšou mimovládnou organizáciou pôsobiacou v oblasti náhradnej starostlivosti a pomoci krízovým rodinám. Aj za jej vznikom stoja dobrovoľníci. Dnes sú súčasťou všetkých projektov a pomáhajú napĺňať motto: "aby každé dieťa malo rodinu".

"Iba vďaka našim skvelým a obetavým dobrovoľníkom môžeme realizovať väčšinu našich projektov v potrebnom rozsahu. Bez ich pomoci by nebolo možné realizovať hlavne pravidelné aktivity, podporu a rozvoj detí, tábory, podujatia rozvíjajúce talent a osobnosť. V sumári sú to stovky až tisíce hodín bez nároku na akúkoľvek odmenu. Preto bez dobrovoľníckej práce by značná časť aktivít bola nerealizovateľná, alebo by fungovala vo veľmi oklieštenom režime," hovorí Ladislav Ontko z Úsmevu ako dar.

Organizácia v súčasnosti spolupracuje s asi 300 dobrovoľníkmi. Zapájajú sa do rôznych projektov. "Je to jednak Anjelsky program pre deti z detských domovov, pomoc konkrétnym rodinám, či už v našich centrách na obnovu rodiny DORKA alebo na našich pobočkách. Ale tiež organizačná či administratívna pomoc pri táboroch, akciách, nízkoprahových centrách. Miera zapojenia a zodpovednosti je individuálna, podľa ich času, predstáv a schopností," priblížil Ontko.

Každý, kto sa chce stať dobrovoľníkom, najskôr absolvuje vstupný pohovor, kde priblížili svoju motiváciu, predstavy a očakávania. Potom nasleduje trojmesačná skúšobná doba bez prístupu ku klientom. Úsmev ako dar zabezpečuje pre dobrovoľníkov aj vzdelávacie aktivity. Z niektorých dobrovoľníkov sa neskôr vyprofilujú "Anjeli", ktorých činnosť sa sústreďuje hlavne na prácu s deťmi v detských domovoch.