Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Deti zo slovenského autobusu sa po havárii v Maďarsku vrátili domov

Na archívnej snímke autobus so slovenským evidenčným číslom, ktorý havaroval po zrážke s osobným autom pri obci Taktaharkány na severovýchode Maďarska v stredu 12. júna 2019. Foto: TASR/DUNA/MTI - Janos Vajda

K nehode došlo v stredu (12. 6.) krátko pred 17.00 h na hlavnej ceste 37 v blízkosti mesta Miškovec v Maďarsku.

Bratislava 13. júna (TASR) - Deti zo slovenského autobusu, ktorý havaroval v Maďarsku, sa vrátili domov, v ceste do Čiernej hory nepokračovali. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Vo štvrtok by mali previezť aj posledného zraneného.


"Deti, ktoré neboli zranené, boli dočasne umiestnené v obci Szerencs a boli im poskytnuté priestory a občerstvenie, pokiaľ nebola zabezpečená náhradná doprava. Náhradný autobus ich previezol do Miškovca, odkiaľ ich spolu s ošetrenými deťmi vzal naspäť domov," priblížil rezort vnútra.

Na Slovensku je podľa informácií Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR aj desať z jedenástich zranených Slovákov. „Jedenásty občan by mal byť s najväčšou pravdepodobnosťou repatriovaný dnes,“ povedal vo štvrtok riaditeľ konzulárneho odboru rezortu diplomacie Martin Bezák s tým, že aktuálne je hospitalizovaný v nemocnici v Miškovci.

Slovenských a maďarské orgány komunikovali podľa jeho slov prevažne cez úrad policajného pridelenca so sídlom v Budapešti, prípadom sa zaoberal aj konzulárny úsek slovenského veľvyslanectva v Budapešti a Generálneho konzulátu SR v Békešskej Čabe.

Rezort vnútra doplnil, že zložky ministerstva ponúkli maďarským záchranným zložkám okamžite pomoc. "Tú však nevyužili vzhľadom na to, že situáciu vyriešili vlastnými silami a prostriedkami," doplnilo MV.

V autobuse sa zranilo deväť detí ľahšie a dvaja dospelí, z ktorých jeden sa zranil vážnejšie. Zranených previezli záchranári do župnej nemocnice v Miškovci. Celkovo sa v ňom nachádzalo 35 detí, traja dospelí a dvaja šoféri, autobus smeroval do Čiernej Hory.

Ľahšie zranenia utrpeli aj dvaja z troch cestujúcich v osobnom aute, medzi nimi bolo aj jedno dieťa.

K nehode došlo v stredu (12. 6.) krátko pred 17.00 h na hlavnej ceste 37 v blízkosti mesta Miškovec v Maďarsku. Vodič osobného auta s maďarským občianstvom mal podľa doterajších informácii prejsť do protismeru. Vodič autobusu v snahe vyhnúť sa zrážke zišiel z cesty a prevrátil sa. Na mieste zasahovala maďarská polícia, hasiči a záchranná zdravotná služba, pri zásahu bol použitý aj vrtuľník.