Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Detský čin roka 2023 pozná víťazov, rozhodli o nich deti z 318 škôl

Na snímke žiačky CZŠ Narnia Beňadická 38 v Bratislave si prevzali cenu v kategórii Dobrý nápad na odovzdávaní cien Detský čin roka 2023 v Bratislave 12. decembra 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Víťazom v kategórii Dobrý nápad je kolektív minuloročných piatakov z bratislavskej základnej školy, ktorí peniaze za vyzbierané zálohované fľaše venovali psej škole.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Ocenenie Detský čin roka pozná tohtoročných víťazov. V 23. ročníku o nich rozhodli deti z 318 slovenských škôl. Kľúčovými témami detských príbehov sú hodnota ľudského života, pomoc v rodine, priateľom i cudzím ľuďom, integrácia zdravých a postihnutých aj ochrana prírody. TASR o tom informovala koordinátorka projektu Magdaléna Fábryová.

"Projekt Detský čin roka je ako 'terapia dobrom'. Všetci, deti i my dospelí, potrebujeme vedieť, že sa okolo nás dejú aj dobré veci," uviedla štatutárka občianskeho združenia Detský čin roka Saša Broadhurst-Petrovická.

V kategórii Záchrana ľudského života uspel Sebastián Petréč, ktorý zachránil život kamaráta. Za Pomoc v rodine ocenili Simonu Jaššákovú, ktorá sa snaží nahradiť v rodine matku. Víťazom kategórie Pomoc rovesníkom je Maroš Stesňák, ktorý pomohol nájsť nezvestnú kamarátku.

Za Pomoc ľuďom ocenili Melániu Ožvaldovú, ktorá napriek nízkemu veku pomáha, napríklad organizovaním charitatívnych akcií. Milan Mojžiš získal ocenenie v kategórii Pomoc prírode za starostlivosť o zatúlaného psa. Víťazom v kategórii Dobrý nápad je kolektív minuloročných piatakov z bratislavskej základnej školy, ktorí peniaze za vyzbierané zálohované fľaše venovali psej škole.

Cenu Sašky Fischerovej - malý veľký čin získal Milan Matejčík za pomoc nevidiacemu susedovi. Martina Fajnora ocenili za Dobrý čin na nete za to, že sa pri hraní počítačovej online hry zastal spoluhráča, ktorého urážali.

Cenu Ľudia ľuďom udelili Timei Matejovej za záchranu dvoch ľudských životov, Lukášovi Bubenkovi za záchranu života deda, ktorý upadol do diabetickej kómy, a Simone Jaššákovej.