Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Deti chodia v lete na urgent s úrazmi po páde z trampolíny či koňa

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Malí pacienti utrpia pri páde zranenia od krvných podliatin či iných povrchových poranení až po zlomeniny končatín, poranenia brušných orgánov, chrbtice a hlavy.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Lekári na urgente detskej nemocnice na bratislavských Kramároch ošetrujú počas leta stále viac detí s úrazmi po páde z trampolíny, skateboardu či koňa. S takýmito prípadmi sa stretávajú takmer každý deň.

"Deti sa však najčastejšie zrania pri korčuľovaní, páde z bicykla či počas futbalu," povedala pre TASR Daniela Šandorová, chirurgička z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP).

Z koňa padajú častejšie dievčatá, zo skateboardu a bicykla skôr chlapci. Úrazy pri páde z koňa bývajú podľa Šandorovej vážne, a to aj s prilbou. "Deti padajú z veľkej výšky, takmer každý týždeň hospitalizujeme niekoho s takýmto typom úrazu," uviedla lekárka z najväčšej detskej nemocnice na Slovensku.

Malí pacienti utrpia pri páde zranenia od krvných podliatin či iných povrchových poranení až po zlomeniny končatín, poranenia brušných orgánov, chrbtice a hlavy.

Stále väčším problémom sú však podľa lekárov trampolíny či skákacie hrady. Rodičia totiž deti pri tejto činnosti nesledujú dôsledne. "Rizikom je, keď skáču príliš malé deti, naraz viac detí, prípadne s dospelými a trampolíny pritom nie sú ohradené," vysvetlila Šandorová. Časté sú potom najmä úrazy hlavy a zlomeniny končatín, čo si v niektorých prípadoch vyžaduje operáciu.

Lekári odporúčajú pri športových a pohybových aktivitách používať vždy ochranné pomôcky - najmä prilby a chrániče. A to aj na krátku vzdialenosť, čo rodičia aj staršie deti podľa lekárky často podceňujú.

Počas leta nie sú podľa lekárov a záchranárov ojedinelé ani prípady opitých detí. Niektoré treba i hospitalizovať. Ak takéto dieťa potrebuje zdravotnú starostlivosť, náklady s ňou súvisiace žiadajú zdravotné poisťovne od zákonného zástupcu.