Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Gabčíkovo chráni pred záplavami

Situácia počas kulminácie povodňovej vlny na Vodnom diele Gabčíkovo (VDG) v piatok 7. júna 2013. Na snímke pohľad na zaplavené staré koryto Dunaja pri starom prístave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Starostovia Bodíkov, Vojky nad Dunajom a Dobrohošťa reagovali na otázku, aký je podľa nich prínos VDG pre ich obce.

Bratislava 15. septembra (TASR) – Vodné dielo Gabčíkovo (VDG) umožňuje regulovať hladinu podzemnej a povrchovej vody a znižuje tak riziko záplav. Súčasne však "odrezalo od sveta" obyvateľov, ktorí sa v dôsledku vybudovania VDG ocitli na umelom ostrove medzi prívodným kanálom diela a pôvodným korytom Dunaja. Dôsledkami sú odchody mladých ľudí, zatvorenie škôlok a škôl, problémy s dopravou či úbytok fauny v blízkom okolí. Pre TASR to uviedli starostovia Bodíkov, Vojky nad Dunajom a Dobrohošťa v reakcii na otázku, aký je podľa nich prínos VDG pre ich obce.

"Osobne by som slovo prínos v tomto kontexte nepoužíval," vyjadril sa starosta obce Bodíky Tamás Világi, ktorý podľa vlastných slov nenachádza pozitíva VDG pre obec. "Na začiatku boli veľmi pekne znejúce slová, ktoré až dodnes zostali len sľubmi," dodal a v tejto súvislosti spomenul lacnejšiu energiu či rýchlu zdravotnú pomoc, ktorej môže v dôsledku vybudovania diela cesta trvať aj 45 minút.

Obec podľa Világiho zostarla, keďže mladá generácia ju opustila a presťahovala sa do lepšie dostupných obcí a miest. "Dôsledkom bol prudký pokles počtu detí v obci. Preto sme museli zatvoriť miestne vzdelávacie inštitúcie, materskú aj základnú školu," konštatoval starosta Bodíkov s tým, že kultúrna úroveň obce poklesla.

Vybudovanie a sprevádzkovanie VDG podľa neho obrala Bodíky o možnosť zaviesť v nich kúrenie s plynom. "Ostali nám dve možnosti, nesmierne drahé kúrenie s elektrinou alebo s drevom. To je problémové pre staršiu generáciu, keďže spracovanie dreva vyžaduje silu zdravého mladého človeka," vysvetlil Világi. Za nepriaznivé dôsledky vybudovania VDG považuje aj výkup ornej pôdy za symbolické ceny a úbytok srnčej či vymiznutie malej zveri, ako sú zajace, bažanty a jarabice z poľovných revírov. "Ľudia vnímajú túto mohutnú stavbu ako negatívnu vec, ktorá ich oddelila od spoločnosti," uzavrel.

Starosta Vojky nad Dunajom Donald Alló považuje za jediný prínos VDG jeho schopnosť regulovať hladinu vody v prípade záplav. Jedným z hlavných problémov, ktoré dielo obyvateľom Vojky prinieslo, je podľa neho zhoršená doprava. Cestu do Šamorína, kam chodia do škôl, k lekárom či na úrady, po napustení prívodného kanála nahradila kompa, ktorá bola počas poslednej zimy, keď vodná plocha zamrzla, niekoľko týždňov nefunkčná.

"Situáciu sme zachraňovali tým, že obecný mikrobus, ktorý premáva obvykle cez kanál na kompe, sme boli nútení sprevádzkovať s veľkou obchádzkou smerom na Gabčíkovo a následne do Šamorína. Tieto mimoriadne výdavky dramaticky zaťažili rozpočet našich obcí," uviedol Alló v liste premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý mu vo februári adresovali spolu so starostom Bodíkov. Starosta Vojky tiež pripomenul, že investor VDG obci sľuboval rôzne kompenzácie v podobe výstavby mosta, permanentnej bezplatnej kompy a zľavnenej energie, ktoré sa nezrealizovali. Alló upozornil aj na 40 percent katastrálneho územia Vojky, ktoré nepodlieha dani podľa zákona o miestnych poplatkoch, pretože je súčasťou VDG.

"Od vybudovania vodného diela nehrozia záplavy v intraviláne obce. Prínosom je tiež vybudovanie miestnej komunikácie do Bratislavy," povedal Jozef Boráros, starosta obce Dobrohošť, ktorá sa podľa neho stala najatraktívnejšou obcou na Malom Žitnom ostrove. Občania podľa neho vnímajú VDG aj negatívne. "Rybári majú ťažké srdce na niektoré zasypané staré ramená, ustálené mŕtve ramená už pretekajú pre reguláciu vody. Neustálym problémom pre našich obyvateľov bude kompa, ktorá v zimnom období väčšinou nepremáva," uzavrel Boráros.