Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Disciplinárny senát oslobodil sudcov Šimonovú, Harabina a Dohňanského

Na kombosnímke vľavo Štefan Harabin a predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová (vpravo). Foto: TASR

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová neuspela na prvom stupni s ďalším disciplinárnym návrhom na sudcov jej súdu Gabrielu Šimonovú, Štefana Harabina a Viliama Dohňanského.

Bratislava 17. marca (TASR) - Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová neuspela na prvom stupni s ďalším disciplinárnym návrhom na sudcov jej súdu Gabrielu Šimonovú, Štefana Harabina a Viliama Dohňanského. Disciplinárny senát pod vedením sudcu Erika Uhlára dnes po osemhodinovom pojednávaní oslobodil všetkých troch sudcov NS, pretože sa im nepodarilo disciplinárne previnenie preukázať.

Rozsudok nie je právoplatný a predsedníčka NS oznámila, že sa voči nemu mieni odvolať. Podľa jej názoru sa trojica sudcov dopustila závažného disciplinárneho previnenia, keď na verejnom zasadnutí 27. januára 2016 meritórne rozhodla v prípade exriaditeľa banky Petra Rudického a oslobodili ho, aj keď to v dovolacom konaní nie je možné.

Takéto rozhodnutie bolo podľa názoru Švecovej svojvoľným rozhodnutím, ktoré je v zjavnom rozpore s trestným poriadkom a súdnou praxou. Navrhla, aby bol Harabin odvolaný z funkcie a sudcovia Šimonová a Dohňanský preložení na Krajský súd a ich plat bol na rok znížený o 70 percent.

Trojčlenný disciplinárny senát samotnú podstatu previnenia neposudzoval. Oslobodzujúci verdikt vyniesol pre skutočnosť, že šlo v tomto prípade o rozhodnutie senátu v tajnom hlasovaní, ktorého výsledok nemožno odtajniť. „Nemožno nijako ustáliť, ktorý zo sudcov, či všetci traja a či len dvaja z nich, a ktorí, hlasovali tak, že bolo prijaté rozhodnutie,“ odôvodnil predseda disciplinárneho senátu s tým, že nemôžu vychádzať z domnienok alebo predpokladov.

Dnešného pojednávania sa zúčastnila len Šimonová a Harabin, Dohňanský sa ospravedlnil. Sudcovia sa bránili aj týmto argumentom. Šimonová uviedla, že v ich prípade ide o kolektívne rozhodnutie dovolacieho senátu a sudca by za takéto nemal byť odsúdený. „Hlasovanie bolo tajné. Nikto nevie, ako som hlasovala ja a moji kolegovia,“ vysvetlila. Sudca by podľa nej tiež nemal byť stíhaný ani za právny názor, hoci aj odlišný.

Predsedníčka NS neúspešne navrhla disciplinárnemu senátu, aby sa pokúsil o odtajnenie hlasovania. „Nie je prípustné, aby samosudca disciplinárnej zodpovednosti zbavený nebol a senát aby jej zbavený bol,“ argumentovala. Predseda Uhlár jej vysvetlil, že na to neexistuje spôsob. Švecová tiež vyhlásila, že disciplinárny senát by takéto právo mal mať. Mieni preto podľa jej slov bojovať za zmenu zákonov v tomto duchu.

Sudkyňa Šimonová zdôraznila, že verdikt nebol svojvoľný, ale ho citlivo zvažovali. Uplatnili pritom judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva, aj keď sa nestotožňujú s vnútroštátnym právom. To je podľa nej možné.

Vysvetlila, že pri rozhodovaní brali na zreteľ ľudské práva človeka dvakrát oslobodeného prvostupňovým súdom, tento rozsudok vždy zvrátil krajský súd. Celé súdne konanie trvalo 14 rokov. „Zamyslite sa nad tým, aký bude mať naše odsúdenie vplyv na celú justíciu a rozhodnutia súdov,“ varovala členov disciplinárneho senátu Šimonová.

Takúto obranu označila predsedníčka Najvyššieho súdu za demagogickú. Slovenské súdy berú do úvahy judikatúru ESĽP, ale majú vlastnú právnu úpravu, ktorá s ňou nie je v rozpore. Tá senátu dovoľovala vec vrátiť súdu nižšieho stupňa a vysloviť svoj názor, poznamenala šéfka NS.

„Toto nebol právny názor, ale svojvôľa, ktorá mala vážne následky spočívajúce v tom, že porušila právnu istotu občanom a v dôsledku takýchto postupov dochádza k prepúšťaniu delikventov, vrahov a zločincov,“ kritizovala Švecová. Verdikt bol podľa nej prekvapivý a sťažuje činnosť NS.

Harabin pred disciplinárnym senátom vyhlásil, že predsedníčka NS postupuje voči nim diskriminačne. Upozornil, že nevyužila možnosť podať cez generálneho prokurátora podnet na Ústavný súd z dôvodu nezákonnosti verdiktu. Svojvôľu môže šéfka súdu podľa Harabina konštatovať iba na základe takéhoto predošlého názoru Ústavného súdu, čo sa nestalo.

Trestnému sudcovi sa tiež nepozdáva, že najtvrdší trest žiada Švecová pre neho, aj keď nebol predsedom senátu ani spravodajcom. „Tu sú konkrétne fakty, že táto osoba ma nenávidí a šikanuje len preto, že som poukázal na to, že porušuje zákony. Na rovnakú situáciu používa dvojaký meter. Selektívna svojvôľa. Preto raz bude stíhaná generálnym prokurátorom,“ vyhlásil na svoju obranu.

Disciplinárny senát mohol podľa Harabina postupovať v prípade zaužívaným spôsobom – starou cestou a mali by rozsudok hotový podľa jeho slov za dve hodiny na piatich stranách. Sudcovia sa však rozhodli konať, aby nepredlžovali 16 rokov trvajúci súdnu šikanu obžalovaného Rudinského.

„Dali sme si nadprácu, aby sme ukončili šikanu, čo nás stálo mesiac roboty, a napísali rozhodnutie, ktoré je excelentné,“ doplnil Harabin. Švecová označila takúto argumentáciu za scestnú a zavádzajúcu. „Nezainteresovaný človek by mu mohol aj uveriť. Dával do súvisu veci, ktoré spolu nesúvisia,“ povedala.

Voči trojici sudcov podala predsedníčka Najvyššieho súdu celkom tri disciplinárne návrhy, dva ďalšie smerujú voči samotnému Štefanovi Harabinovi. Jeden disciplinárny návrh na Harabina podala predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Žiadne z disciplinárnych stíhaní dosiaľ nie je právoplatne skončené. Prvé tri návrhy Švecová podala ešte v roku 2015, štvrtý vlani, piaty vo februári tohto roku.