Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Disciplinárny súd oslobodil ružomberskú sudkyňu Miriam P.

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto

Minister spravodlivosti Tomáš Borec žiadal pre sudkyňu najprísnejší finančný trest.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Ružomberská sudkyňa Miriam P., ktorá nerozhodla o vzatí do opätovnej väzby neskoršieho vraha Ivana Škrabáka, nebude potrestaná. Disciplinárny súd ju dnes oslobodil spod návrhu na začatie disciplinárneho konania. Prvostupňový verdikt ešte nie je právoplatný.

Trojčlenný senát po vedením Aleny Svetlovskej nevyhovel návrhu ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorý žiadal pre sudkyňu najprísnejší finančný trest – zníženie platu na rok o 70 percent. Uspokojená bola naopak trestná sudkyňa Okresného sudu v Ružomberku, ktorá svoje oslobodenie navrhovala.

Škrabák po tom, ako bol vlani prepustený z výkonu trestu, splnil svoje vyhrážky a 18. augusta 2014 v Liptovskej Lužnej zavraždil družku a jej matku. Ružomberská sudkyňa počas dnešného pojednávania neprejavila ľútosť nad touto udalosťou. V záverečnej reči uviedla, že sa cíti nevinná.

Sudkyňa pred súdom tvrdila, že si svoju povinnosť splnila a priebežne overovala, či sú splnené dôvody pre opätovnú väzbu Škrabáka. To jej dnes dosvedčil aj jej kolega, sudca Ivan Štepita.

Právna zástupkyňa ministerstva to označila za účelové tvrdenie. Zo spisu k Štrbákovmu prípadu podľa nej nevyplývajú žiadne relevantné skutočnosti, ktoré by preukazovali, že sa dôvodnosťou väzby zaoberala.

Podľa predsedníčky disciplinárneho senátu Svetlovskej však neboli tvrdenia sudkyne a jej kolegu ničím spochybnené. „Nebolo preto možné prijať iný záver, ako že si svoju povinnosť splnila,“ skonštatovala Svetlovská.

Senát v postupe sudkyne nezistil disciplinárne previnenie – zavinené nesplnenie si alebo porušenie povinností sudcu. Podľa momentálne platného právneho stavu Miriam P. nebola povinná vyhotoviť písomné rozhodnutie o opätovnom nevzatí Škrabáka do väzby.

Ružomberská sudkyňa, ktorú sprevádzal jej manžel, sa k svojmu oslobodeniu pre médiá nevyjadrila. Jej právny zástupca, žilinský sudca Pavol Polka označil v záverečnej reči návrh ministra Boreca za „verejné a bezdôvodné spochybňovanie profesionality čestnej a bezúhonnej sudkyne, matky dvoch detí, ktorá sa už sedem mesiacov trápi a rozmýšľa, čo spravila zle, keď rozhodla podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia“.

Polka predpokladá, že s jeho klientkou ešte definitívne nezvíťazili a ministerstvo sa voči rozsudku odvolá. „Zatiaľ môžem povedať iba toľko, že sa potvrdili naše argumenty a domnievam sa, že súd rozhodol správne, pretože pani sudkyňa je nevinná, neporušila žiadnu povinnosť, ktorú jej ukladá príslušný právny predpis,“ uviedol pre TASR po vynesení rozsudku.

"Minister spravodlivosti nesúhlasí s rozhodnutím disciplinárneho senátu," reagovala na verdikt hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Podľa nej Borec po preštudovaní písomného vyhotovenia rozhodne o ďalšom postupe.

MS SR pri podávaní disciplinárneho návrhu na sudkyňu zastávalo názor, že nečinnosťou umožnila obžalovanému Škrabákovi pokračovať v trestnej činnosti, následkom čoho došlo k usmrteniu Kataríny Janíkovej a jej matky Daniely Mišíkovej.

Právna zástupkyňa rezortu dnes upozornila, že sudkyňa Škrabáka pri rozhodovaní o jeho opätovnej väzbe nevypočula. Ako dôkaz nečinnosti dnes disciplinárnemu súdu predložila vlaňajšie písomné vyjadrenie sudkyne ministrovi.

Miriam P. v ňom Borecovi vysvetlila, že keby jej obe poškodené na ústnom pojednávaní 28. júla 2014 oznámili, že im zo strany Škrabáka niečo hrozí, zaoberala by sa tým. „Poškodeným takýto prejav na hlavnom pojednávaní umožnený nebol,“ uviedla právna zástupkyňa rezortu.

Podľa Polku, naopak, zlyhala polícia a prokuratúra, keď u Škrabáka nevykonali počas trestného konania domovú prehliadku, pri ktorej mohli zistiť, že je ozbrojený. „Ak by boli tieto trestné úkony vykonané, páchateľ by nemal pri sebe zbraň a tragédia by sa nestala,“ poukázal právny zástupca sudkyne.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dal vlani preveriť postup ružomberskej prokuratúry. Zistil, že po prepustení Škrabáka dozorujúca prokurátorka opakovane upozornila sudkyňu, že je nebezpečný. Sudkyňa Miriam P. dnes uviedla, že sa od prokurátorky nedozvedela skutočnosti o tom, že obžalovaný pokračuje v trestnej činnosti.

Škrabák (42) vtrhol 18. augusta 2014 popoludní do domu v Litovskej Lužnej. Guľovnicou z čias druhej svetovej vojny rozstrieľal vchodové dvere. V spálni usmrtil svoju priateľku a jej matku, ktorá bola u nej na návšteve. Násilník, ktorý už predtým sedel pol roka vo väzení za to, že svoju priateľku zbil, sa nakoniec zastrelil.