Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Kiska udelí ruskej disidentke N. Gorbanevskej Rad Bieleho dvojkríža

Nataľja Gorbanevská Foto: Teraz.sk/WIkipedia

Disidentka dostane vyznamenanie za celoživotné úsilie v oblasti dodržiavania ľudských práv a obrany demokracie.

Bratislava 18. júna (TASR) - Ruská disidentka a spisovateľka Natalia Gorbanevská, ktorá protestovala spolu so skupinou priateľov 25. augusta 1968 v Moskve na Červenom námestí proti okupácii Československa, dostane in memoriam najvyššie slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy. O udelenie vyznamenania požiadal ešte prezidenta SR Ivana Gašparoviča námestník primátora Bratislavy Ján Budaj.

Prezidentská kancelária návrh podľa Budajovej poradkyne Moniky Bandúrovej odsúhlasila. "Vyznamenanie bude odovzdané vo funkčnom období prezidenta Andreja Kisku. O spôsobe udelenia vyznamenania in memoriam rozhodne nový prezident," povedala Bandúrová.

Disidentka dostane vyznamenanie za celoživotné úsilie v oblasti dodržiavania ľudských práv a obrany demokracie. "Fotografie protestujúcich obleteli celý svet. Bola to dovtedy nevídaná odvaha. Za postoje Gorbanevskej ju v decembri 1969 totalitný režim umiestnil do psychiatrickej liečebne, kde musela žiť tri roky v úplnej izolácii od sveta," povedala Budajova poradkyňa Bandúrová.

Po prepustení z liečebne v roku 1972 sa Gorbanevská opäť zapojila do disidentského hnutia. V decembri 1975 však bola nútená zo Sovietskeho zväzu emigrovať. Žila v Paríži, pracovala v redakcii časopisu Kontinent a spolupracovala s Rádiom Sloboda. Zomrela vlani 29. novembra v Paríži.