Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Nechcem, aby v paláci sedela bábka odtrhnutá od reality, tvrdí Fico

Na snímke predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico informuje novinárov o postoji slovenskej vlády k situácii na Ukrajine na tlačovej konferencii v Poprade v nedeľu 2. marca 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zároveň odporúča protikandidátom pozrieť si v ústave kompetencie hlavy štátu.

Bratislava 9. marca (TASR) – Prezident SR je stabilita, široký dialóg so všetkými sociálnymi partnermi, vzťahy so zahraničnými partnermi, vizionár a silný politický líder, nie bojovník s vládou. Takto si ho predstavuje prezidentský kandidát a premiér Robert Fico (Smer-SD). Povedal to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike, kde sa stretol s protikandidátmi Andrejom Kiskom, Milanom Kňažkom, Radoslavom Procházkom, Pavlom Hrušovským (Ľudová platforma), Jánom Čarnogurským a Gyulom Bárdosom (SMK).

Niektorých z nich Fico vyzval, aby prestali šíriť "naivný romantizmus". Dopúšťajú sa toho podľa neho, keď hovoria, čo by robili ako prezidenti, hoci na to hlava štátu nemá právomoci. "Nechcem, aby na Slovensku bola prezidentom bábka, ktorá bude sedieť v Grasalkovičovom paláci, ktorá bude odtrhnutá od reality, od toho, ako funguje slovenský systém. Vnímam prezidenta ako silného politického lídra, ktorý so svojou autoritou vstúpi do rôznych procesov, ale nie riešiť zdravotníctvo, nezamestnanosť... To sú nezmysly. Toto nie je úloha prezidenta SR," vyhlásil Fico.

Odporúča protikandidátom pozrieť si v ústave kompetencie hlavy štátu. Opätovne zdôraznil, že prezident nemá právomoci riešiť "typické exekutívne veci ako je nezamestnanosť či situácia v zdravotníctve". Odmieta tiež vyjadrenia, že prezident má byť protiváha vláde, má s ňou bojovať a vytvárať tak nestabilitu. "Pamätám si na nestabilitu, aká tu bola, keď bol prezidentom pán Kováč a pán Mečiar bol predsedom vlády. A bol by som nerád, keby takáto atmosféra vznikla aj po prezidentských voľbách," poznamenal Fico.

Procházka súhlasí, že prezident nemusí bojovať s vládou. "Ale nie je tam ani na to, aby mala vláda a parlament nohy v teple. Je na to, aby chránil ľudí, lebo vláda a parlament na nich často kašlú," vyhlásil. Zároveň Ficovi pripomenul časť Ústavy SR, ktorá hovorí, že prezident svojim pôsobením zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov. "A ústavné orgány fungujú riadne vtedy, ak plnia svoje úlohy. Vláda funguje riadne vtedy, keď plní sľuby, ktoré dala," vysvetlil Procházka. Fica sa spýtal, čo majú z jeho stability napríklad učitelia, zdravotné sestry, armáda nezamestnaných či rodičia, ktorí musia čakať v poradovníkoch na škôlky.

Kiska tvrdí, že prezident má byť zdravá protiváha vláde. "Niekedy sa usmievam, keď premiér hovorí, že zárukou stability bude to, keď všetky funkcie bude mať jedna strana. Mali sme to 40 rokov a ja si takto stabilitu nepredstavujem," reagoval Kiska, ktorému dnes chýba autorita bojujúca za slušných ľudí. Kňažko by sa ako prezident nemiešal do kompetencií iných ústavných orgánov, ale tiež by nemlčal v prípade problémov. Podľa Bárdosa (SMK) má byť prezident osobnosť s vlastným názorom. Hrušovský (Ľudová platforma) by chcel, aby prezident bol pre všetkých ľudí a problémy občanov vnímal ako vlastné. Podľa Čarnogurského má byť prezident vizionár, určovať smer, ktorým by sa mala krajina uberať.

Väčšina kandidátov by v prípade zvolenia vystupovala v parlamente so správou o stave republiky, hovorili by o problémoch v spoločnosti. Kandidáti sa zhodujú na potrebe zlepšenia stavu justície, neodmietajú ani ochranu rodiny, väčšine sa ale nepozdáva dohoda KDH so Smerom-SD, zvlášť jej načasovanie. "Vyrušuje ma, že dve také odlišné strany (KDH a Smer-SD, pozn. TASR) sa odrazu dohodli a práve v tejto kampani. To načasovanie je skrátka podozrivé," poznamenal Kňažko. Hrušovský nechápe hystériu okolo dohody. Fico odmieta účelovosť dohody, pripomenul, že sa netýka len ochrany manželstva, ale prináša aj riešenia pre súdnictvo. Spomenul rušenie sudcovskej imunity či zavádzanie previerok pre sudcov.

Kandidáti hovorili aj o amnestiách, väčšina by ich neudeľovala, uprednostňuje individuálne milosti. Hrušovský by o udelení amnestií možno uvažoval, ale až po zrušení Mečiarových. "Dovtedy sú pre mňa amnestie hrôzou, ktorá vo mne vyvoláva obavu zo zneužitia právomocí," vysvetlil. Fico by zvažoval milosti napríklad pre ženu, ktorá v sebaobrane ublížila či zabila muža, ktorý jej ubližoval. "Toto je napríklad situácia, kde by mal byť prezident citlivý. Mal by sledovať takéto prípady. Toto je oblasť, kde by som pôsobil veľmi aktívne, lebo zákonných, ale nespravodlivých rozhodnutí je veľa," povedal Fico.

Do relácie mala prísť aj Helena Mezenská. Diskutovať však neprišla, čo vo svojom stanovisku odôvodnila tým, že takto chcela vyjadriť "nesúhlas s tendenčným manipulatívnym a neprofesionálnym prístupom Petra Bielika k moderovaniu diskusných relácií s prezidentskými kandidátmi".