Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Distribútori vlani vyviezli zo Slovenska asi 1,7 milióna balení liekov

Ilustračné foto Foto: TASR

Vývoz liekov sa na Slovensku monitoruje od roku 2013. Slovensko ho vtedy ako jediné z členských štátov Európskej únie zaviedlo v legislatíve.

Bratislava 15. februára (TASR) – Distribútori vlani vyviezli zo Slovenska 1216 liekov v približnom počte 1,7 milióna balení. Za hranice ich šlo viac ako rok predtým, kedy to bolo takmer 1,4 milióna balení. Vyplýva to z údajov Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorému sa musia plánované vývozy nahlasovať.

Lieky od nás často smerujú do krajín, kde je ich cena vyššia. Najčastejšie ide o Nemecko, Veľkú Britániu, Holandsko, Poľsko či Dánsko. "Vlani sa najviac vyvážali psycholeptiká, diuretiká či antivirotiká," povedala pre TASR Diana Madarászová zo štátneho ústavu. Ďalej to boli antiparkinsoniká, antiepilektiká, urologiká či imunostimulanciá a imunosupresíva.

ŠÚKL môže zakázať vývoz lieku v prípade hrozby jeho nedostupnosti na domácom trhu. Minulý rok tak urobil 134-krát. Najčastejšie pre lieky na schizofréniu, tromboembolické poruchy či proti tvorbe krvných zrazenín. Vyviezť lieky nepovolil štátny ústav vlani 13 veľkodistribučným spoločnostiam.

Vývoz liekov sa na Slovensku monitoruje od roku 2013. Slovensko ho vtedy ako jediné z členských štátov Európskej únie zaviedlo v legislatíve.