Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Divadelný ústav sa do Noci múzeí zapojí výstavou Akvizícia 23

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Návštevníci výstavy si budú môcť pozrieť doteraz nevystavené kostýmy, návrhy, ocenenia či model scény.

Bratislava 17. mája (TASR) - Divadelný ústav (DÚ) sa do tohtoročnej Noci múzeí a galérií (18. 5.) zapojí výstavou Akvizícia 23. Vznikla špeciálne pre 20. ročník celoeurópskeho podujatia. Inštalovaná je v priestoroch Štúdia 12 na Jakubovom námestí v Bratislave.

"Prezentuje výber originálnych zbierkových predmetov, ktoré múzeum získalo vlani prostredníctvom niekoľkých veľkých nákupov a darov," približuje kurátor scénografických zbierok v DÚ a scénický výtvarník Miroslav Daubrava. Spresňuje, že ide o zbierkové predmety z pracovných archívov kľúčových osobností slovenského profesionálneho divadla, ale aj priamo z divadiel.

Návštevníci výstavy si budú môcť pozrieť doteraz nevystavené kostýmy, návrhy, ocenenia či model scény. "Pôjde napríklad o koncertný frak operného speváka Petra Dvorského. Kostým vojenskej uniformy Andyho Hryca a jeho legendárnej postavy Majora 'Terazkyho' z televízneho seriálu Černí baroni," vysvetľuje Daubrava. Do pozornosti dáva aj divadelné kostýmy získané z viacerých slovenských divadiel, ktorých autormi sú najvýznamnejšie osobnosti slovenskej kostýmovej tvorby. Sú medzi nimi napríklad Ľudmila Várossová, Alexandra Grusková, Marija Havran, Simona Vachálková, Peter Čanecký alebo Ján Kocman. "Návštevníci budú mať taktiež možnosť pozrieť si scénické návrhy a model scény od dvoch významných scénických výtvarníkov Jána Zavarského a Vladimíra Suchánka," dodáva kurátor.

Divadelný ústav sprístupní výstavu iba v sobotu 18. mája počas Noci múzeí a galérií od 16.00 do 22.00 h. V čase od 17.00 do 20.00 h ju doplní kurátorský sprievod M. Daubravu.