Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Divé maky: Rómske deti predstavili program na Hviezdoslavovom námestí

Na archívnej snímke Hviezdoslavove námestie. Foto: TASR - Pavol Zachar

Občianske združenie Divé maky podporuje rómske talentované deti a mládež.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Rómske deti a mládež predstavili v sobotu (19. 8.) na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave kultúrny program. Účastníci im vyjadrili podporu a prispeli k búraniu predsudkov. TASR o tom informovali zo združenia Divé maky, ktoré bolo organizátorom.

Program sa začal diskusiou so zakladateľmi a úspešnými absolventmi Divých makov. Priblížili náročnú cestu zo sociálne znevýhodneného prostredia na vysokú školu alebo do zamestnania. Nasledovalo divadelné predstavenie, ktoré pripravili a predviedli aktuálni štipendisti. Večer vyvrcholil hudobno-tanečnými vystúpeniami. Okrem toho sa konala aj výstava obrazov.

"Deti podali fantastický výkon a roztancovali celé Hviezdoslavovo námestie. Som vďačná, že za ten dlhý čas fungovania Divých makov sme poskytli šance na lepší život obrovskému množstvu mladých rómskych talentov," priblížila jedna zo zakladateliek programu Divé maky Barbora Mistríková.

Občianske združenie Divé maky podporuje rómske talentované deti a mládež. Jeho cieľom je pomoc rómskej komunite, podpora talentov, tvorba kultúrnych a umeleckých programov, festivalov či letných akadémií. Zameriava sa na podporu vzdelávania rómskych detí a mládeže, ako aj osvetu na lámanie spoločenských predsudkov. Počas svojho fungovania v rámci programu a vďaka darcom poskytlo podľa vlastných slov rómskym študentom financie vo výške viac ako milión eur a rozdelilo 850 štipendií.