Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

D.Lipšic: Voľby do EP ukázali, že so stranou Nova treba rátať

Na snímke poslanec Daniel Lipšic Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nova získala vo víkendových voľbách do európskeho parlamentu 6,83 percenta hlasov, čo znamená jedného poslanca v europarlamente.

Bratislava 26. mája (TASR) – Výsledok strany Nova vo víkendových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) považuje jej líder Daniel Lipšic za úspech. Ako uviedol na dnešnej tlačovej besede, výsledok ukázal, že so stranou treba počítať.

"Sme prvou stranou v histórii Slovenska, ktorá predtým, ako prešla parlamentnými voľbami, získala zastúpenie v Európskom parlamente," zdôraznil Lipšic. Ako dodal, ich cieľom bolo získanie dvoch mandátov, ale aj tak výsledok považujú za úspech.

Nova získala vo víkendových voľbách do európskeho parlamentu 6,83 percenta hlasov, čo znamená jedného poslanca v europarlamente. Jana Žitňanská sa prekrúžkovala z druhého miesta kandidačnej listiny.



"Jeden z dôvodov nízkej účasti je, že ľudia málo vnímajú to, čo europoslanci môžu robiť alebo aj reálne robia," povedal šéf Nova na margo volebnej účasti. Tá bola 13,05 percenta, čo je najmenej v celej únii aj v histórii slovenských eurovolieb. Mnohé strany podľa jeho slov posielajú do Bruselu ľudí, ktorí idú na politický dôchodok. Lipšic je presvedčený, že Žitňanská bude prítomná v slovenskej politike aj naďalej. "Bude dôkazom toho, že výkon mandátu v EP sa dá robiť tak, aby bol viditeľný pre ľudí na Slovensku," zdôraznil predseda strany.



Z výsledku volieb sa podľa Lipšica nedajú robiť veľké analýzy pre stredopravé spektrum. Dodal však, že jednu analýzu možno spraviť. "Smer prehral ďalšie voľby veľmi výrazne. Po prezidentských voľbách je to druhá výrazná prehra Smeru," zdôraznil.

Žitňanská sa chce aj v europarmalente venovať témam, ktorými sa zaoberala na Slovensku, a to sú najmä sociálne veci a školstvo. "Neberiem tento mandát ako únikovú cestu z politiky, únikovú cestu zo Slovenska, skôr naopak," dodala nová europoslankyňa.



Nova vo voľbách kandidovala v koalícii so stranami KDS a OKS. Predseda OKS Ondrej Dostál vo vyhlásení zaslanom médiám pripomenul, že jeho strana nemala dosiaľ v EP žiadneho zástupcu, takisto Slovensko nemalo zástupcu v parlamentnej skupine Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). K tej sa OKS hlási prostredníctvom členstva v Aliancii európskych konzervatívcov a reformistov (AECR).

"Toto sa sobotnými voľbami zmenilo," konštatoval Dostál. Uzatvorená koalícia mala podľa neho zmysel. "Som presvedčený, že alternatívu k Smeru môžeme vybudovať len na základoch poctivej spolupráce v rámci pravice. Len vtedy, keď sa naučíme spolupracovať, rešpektujúc odlišnosti medzi nami, máme šancu tu niečo zmeniť," domnieva sa šéf OKS.

Slováci si v sobotu (24. 5.) zvolili 13 nových europoslancov. Do Bruselu posielajú Maroša Šefčoviča, Moniku Flašíkovú Beňovú, Borisa Zalu, Vladimíra Maňku (všetci Smer-SD), Annu Záborskú, Miroslava Mikolášika (obaja KDH), Ivana Štefanca, Eduarda Kukana (obaja SDKÚ-DS), Branislava Škripeka (OĽaNO), Józsefa Nagya (Most-Híd), Richarda Sulíka (SaS), Pála Csákyho (SMK) a Janu Žitňanskú (Nova, KDS, OKS). Noví europoslanci sa ujmú svojich funkcií 1. júla na prvom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu.