Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dnes sa slávia Hromnice, dôležitý deň kvôli predpovedi počasia a úrody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Hromnice sú tiež symbolom pribúdajúceho svetla počas dňa, o čom svedčí aj ľudové príslovie - Na Nový rok o slepačí krok, na Tri krále o krok dále a na Hromnice o hodinu více.

Bratislava 2. februára (TASR) - Hromnice sú sviatkom Očisťovania Panny Márie a každoročne sa slávia 2. februára, v 40. deň po narodení Pána Ježiša. Pre tento sviatok sa uvádza aj názov Obetovanie Ježiša, pretože Mária s Jozefom priniesli malého Ježiša do chrámu v Jeruzaleme, aby ho zasvätili Bohu Otcovi.

Hromnice sú tiež symbolom pribúdajúceho svetla počas dňa, o čom svedčí aj ľudové príslovie - Na Nový rok o slepačí krok, na Tri krále o krok dále a na Hromnice o hodinu více.

V katolíckych kostoloch sa v tento deň koná obrad požehnania sviec, liturgia svetla ako symbol očisty a procesia. Keďže v katolíckej cirkvi je 2. február aj Dňom zasväteného života, konajú sa v tento sviatok stretnutia biskupov s rehoľníkmi, ktorí zasvätili svoj život Bohu a službe ľuďom v rôznych oblastiach.

V gréckokatolíckej cirkvi sa Hromnice nazývajú Stretnutie Pána Boha a Spasiteľa Ježiša Krista. Súčasťou obradov v kostoloch je rovnako požehnávanie sviec.

Evanjelici si 2. februára pripomínajú Predstavenie Pána, keď Jozef a Mária prišli do jeruzalemského chrámu, aby predstavili Ježiša. V niektorých evanjelických cirkevných zboroch sa na Hromnice konajú služby Božie.

Sviatok Obetovania Pána bol v Jeruzaleme známy už v 4. storočí a od 10. storočia sa týmto mariánskym sviatkom končilo obdobie Vianoc. Pôvod tohto sviatku súvisí so zákonom Izraelitov, podľa ktorého žena na 40. deň po narodení syna (alebo na 70. deň po narodení dcéry) bola povinná ísť do chrámu a podrobiť sa očisťovacej pobožnosti.

Sviecam nazývaným hromničky sa podľa ľudových tradícií u nás pripisovala ochrana pred hromom a bleskom. Najmä na vidieku ich v minulosti zapaľovali počas búrok. Dodnes sa používajú pri pohrebných obradoch.

Hromnice znamenali dôležitý deň aj pokiaľ ide o predpovede počasia a úrody. Neželané bolo teplé počasie na tento sviatok, lebo signalizovalo dlhú zimu a slabú úrodu. Pranostiky s nimi súvisiace ďalej hovoria, že ak počas nich tečie zo striech voda, zima sa ešte dlho povlečie. Naopak, dlhé zamrznuté cencúle ľadu na hromničný deň vždy veštili vysoké a pevné konope. Aby plátno z neho bolo aj dostatočne biele, zvykli gazdiné na Hromnice variť šúľance s tvarohom.