Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Dnes sa v katolíckych katedrálach konajú omše svätenia olejov

Foto: TASR/AP

V katolíckych katedrálnych chrámoch na celom Slovensku sa dnes predpoludním stretávajú kňazi so svojimi diecéznymi a pomocnými biskupmi na tradičných omšiach svätenia olejov.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Podstatou dnešného Zeleného štvrtka je pre kresťanov ustanovenie sviatosti oltárnej a sviatosti kňazstva. V katolíckych katedrálnych chrámoch na celom Slovensku sa dnes predpoludním stretávajú kňazi so svojimi diecéznymi a pomocnými biskupmi na tradičných omšiach svätenia olejov, ktoré sú známe pod názvom Missa chrismatis.

V Katedrále sv. Martina v Bratislave túto slávnostnú omšu celebroval bratislavský arcibiskup a metropolita Mons. Stanislav Zvolenský. Arcibiskup spolu s pomocným biskupom Jozefom Haľkom a kňazmi arcidiecézy posvätil tri druhy oleja - krizmu, olej katechumenov a olej chorých. Používajú sa pri krste, birmovaní, vysvätení kňazov či pri udelení sviatosti pomazania chorých. Pri príležitosti dnešnej spomienky na ustanovenie sviatosti kňazstva počas omše kňazi obnovili svoje kňazské sľuby.

Missa chrismatis sa konala aj v hlavnom chráme Ordinariátu Ozbrojených síl (OS) a Ozbrojených zborov (OZ) SR - v Katedrále sv. Šebastiána v Bratislave-Krasňanoch. Vojenský ordinár biskup František Rábek sa tam stretol s vojenskými, policajnými a väzenskými kaplánmi z celého Slovenska.

Biskupi počas týchto sv. omší obvykle pripomínajú kňazom, aby posilňovali svoju vieru, horlivosť a trpezlivosť a s láskou slúžili Bohu a veriacim.

V gréckokatolíckej Katedrále Povýšenia sv. kríža v Bratislave sa predpoludním uskutočnila archijerejská svätá liturgia za účasti kňazov z celej Bratislavskej eparchie. Počas liturgie eparcha (biskup) Peter Rusnák posvätil myro - vzácny voňavý olej pripravený z 33 vonných esencií, ktorý sa v tejto cirkvi používa pri vysluhovaní myropomazania (birmovania). Na záver liturgického slávenia sa konal obrad umývania nôh dvanástim kňazom, ktorý je vo východnej cirkvi vyhradený iba biskupovi.

Omše svätenia olejov a obnovy kňazských sľubov sa predpoludním konali vo všetkých diecézach a gréckokatolíckych eparchiách na Slovensku.

V rímskokatolíckej cirkvi sa omše na pamiatku poslednej večere Pána Ježiša s učeníkmi, ktorých súčasťou je obrad umývania nôh dvanástim mužom, konajú dnes vo večerných hodinách. Aj evanjelici si túto udalosť pripomínajú počas služieb Božích na Zelený štvrtok popoludní a večer.