Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: Začína Týždeň vedy a techniky na Slovensku

Foto: TASR/AP

Prednášky, súťaže, festivaly, workshopy a iné podujatia, čakajú na záujemcov v rámci trinásteho ročníka Týždňa vedy a techniky na Slovensku.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Prednášky, súťaže, festivaly, workshopy a iné podujatia, čakajú na záujemcov v rámci trinásteho ročníka Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Podujatie sa začína dnes a potrvá do nedele 13. novembra. Mottom podujatia je "zaži vedu naživo".


by


Slávnostné otvorenie Týždňa vedy a techniky sa dnes uskutoční na Bojnickej 3 v Bratislave v Zážitkovom centre vedy Aurelium. Pri tejto príležitosti bude centrum prvýkrát oficiálne otvorené aj pre verejnosť.

Pre verejnosť sú počas Týždňa vedy a techniky pripravené napríklad prednášky v rámci podujatia Utorok s chémiou, interaktívna výstavu Veda netradične spolu s prehliadkou bádateľských projektov študentov stredných škôl v rámci Festivalu vedy a techniky AMAVET. Viac informácií o pripravovaných podujatiach nájdu záujemcovia na www.tyzdenvedy.sk.

Hlavným organizátorom Týždňa vedy a techniky je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v  spoločnosti.

Košice: Propagácia Technickej univerzity pre verejnosť



Na propagáciu deviatich fakúlt a vybraných celouniverzitných pracovísk je zameraný dnešný Deň otvorených dverí na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE). Univerzita sa týmto spôsobom usiluje osloviť najmä študentov základných a stredných škôl. Cieľom je predstaviť akreditované študijné odbory a zabezpečiť priamy kontakt s aplikáciou vedy a výskumu vo vybraných excelentných laboratóriách s prepojenosťou na obchodnú a priemyselnú prax.

"Je to čas, keď univerzita otvára svoje priestory nielen žiakom základných a stredných škôl, ktorí sa rozhodujú o štúdiu na našej univerzite, ale aj širokej verejnosti, ktorá sa zaujíma o jej chod a vedeckú činnosť," uviedol rektor univerzity Stanislav Kmeť.

Už tradične patria k podujatiu aj rôzne sprievodné akcie, ktoré majú pútavou formou poučiť a obohatiť návštevníkov. Inšpiráciou pri výbere jednotlivých častí programu bolo prevzatie záštity nad Dňom otvorených dverí slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie.

Jednotlivé fakulty TUKE vyčlenia priestor aj na priamy kontakt so záujemcami o štúdium na univerzite a distribúciu propagačných materiálov. Okrem toho im sprístupnia zväčša tri excelentné laboratóriá, v ktorých predvedú ukážky svojej činnosti, a celouniverzitné pracoviská - Univerzitnú knižnicu, Ústav výpočtovej techniky, Študentské domovy a jedálne a Bezbariérové centrum.


Trnava: Univerzity v meste pripravili bohatý program



Na Týždeň vedy a techniky, ktorý sa začína dnes, pripravila Trnavská univerzita (TU) i Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM) viacero podujatí. Na nich participujú jednotlivé fakulty univerzít, niektoré z podujatí je určených aj pre verejnosť.

Medzi ne patrí napríklad Deň otvorených dverí na archeologickom nálezisku Dolnej brány na Hlavnej ulici v Trnave, ktorý pripravila katedra klasickej archeológie TU a bude v utorok 8. novembra, Filozofická fakulta UCM má na dnes v programe Rozprávanie o tvorbe monografií obcí z okolia Trnavy v podaní vydavateľstva Dajama, ktoré bude v kníhkupectve Panta Rhei, v DKP Berliner bude dnes diskusia Politický fašizmus a jeho vzostupy a pády a vo štvrtok 10. novembra výstava fotografií Do Mexika s Filozofickou fakultou.

V utorok 8. novembra bude v Univerzitnej knižnici UCM diskusia Panteón osobností alebo Keď sa veda stáva koníčkom, ktorá sa uskutoční v spolupráci s mestom Trnava. Za názvom S Napoleonom do bitky sa skrýva zase prezentácia reálnych replík, odevov, obuvi a najmä jedla z daného historického obdobia, ktorá bude v piatok 11. novembra. Fakulta sociálnych vied UCM má v pláne na 8. a 9. novembra doktorandskú konferenciu Sociálne vedy z perspektívy mladých vedeckých pracovníkov. Uskutoční sa v Kongresovom centre fakulty na Pekárskej ulici. Fakulta masmediálnej komunikácie UCM pripravila rad prednášok predstaviteľov reklamných agentúr, stratégov, copywriterov, dizajnérov, marketingových manažérov. Prírodovedecká fakulta UCM prispela prednáškou Biofotonika – svetlo v nás , ktorá bude 8. novembra v diskusnom klube Partizáni a 9. novembra workshopom o fotonike pre učiteľov fyziky na stredných školách.

Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce TU organizuje počas tohto týždňa štyri konferencie – dnes s názvom Ochrana života, 8. novembra Nové trendy v ošetrovateľstve, v stredu 9. novembra Civilizačné ochorenia a v závere Včasná intervencia. Pedagogická fakulta TU na 10. novembra má na programe v Univerzitnej knižnici diskusiu Fotografia je umenie vidieť viac.

Právnická fakulta TU pripravila na 9. novembra prvé vedecké podujatie s medzinárodnou účasťou z cyklu Naši susedia na tému 1956-Rok maďarskej slobody v spolupráci s Maďarským inštitútom. Na štvrtok 10. novembra je zaradená prednáška námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Tomáša Rulíška Spravodajská služba slúži dobrej správe štátu.