Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Dni nezábudiek podporia duševné zdravie, pomôže i linka dôvery

Dobrovoľníci predávajú umelé kvietky, modré nezábudky. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Anonymnú a bezplatnú telefonickú linku dlhodobo najviac využívajú ľudia so vzťahovými problémami, klienti, ktorí trpia depresívnymi náladami a úzkostným prežívaním.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Do slovenských miest v októbri opäť vyrazia dobrovoľníci zbierky Dni nezábudiek. Jej výťažok poputuje na aktivity na podporu duševného zdravia, ako aj na prevádzku Linky dôvery Nezábudka. Vlani na nej zaznamenali viac ako 11.000 hovorov. V uliciach miest budú môcť darcovia prispieť od 4. do 8. októbra. Darovať možno aj príspevkom na účet alebo esemeskou do konca tohto roka. TASR o tom informovali z Ligy za duševné zdravie.

"Na linke dôvery Nezábudka sú k dispozícii psychiatri, psychológovia, sociálni pracovníci a liečební pedagógovia pripravení počúvať, neposudzovať, podporiť a hľadať riešenia na širokú škálu problémov nonstop sedem dní v týždni," uviedla riaditeľka linky Monika Martinezová. Bezplatnosť služby umožňuje jej dostupnosť aj ľuďom s horšou ekonomickou situáciou.

Výťažok zo zbierky poputuje na udržanie linky dôvery v prevádzke i na ďalšie aktivity Ligy za duševné zdravie, zaangažovanie ľudí s osobnou skúsenosťou do poskytovania služieb v oblasti duševného zdravia a psychosociálnej podpory v praxi a na vznik bezplatných Akadémií zotavenia pre všetkých. Časť prostriedkov zostáva priamo v regiónoch, kde sa vyzbiera, a slúži organizáciám venujúcim sa podpore duševného zdravia.

Anonymnú a bezplatnú telefonickú linku 0800 800 566 dlhodobo najviac využívajú ľudia so vzťahovými problémami, klienti, ktorí trpia depresívnymi náladami a úzkostným prežívaním alebo aj ľudia už liečení na psychickú poruchu, ktorým sa zhoršil stav. "Ich počet sa v poslednom období výrazne zvýšil," upozornila Martinezová. Početnú skupinu tvoria aj závislosti a rizikové užívanie látok a v neposlednom rade rôzne sociálno-právne problémy a existenčné problémy. Najväčšou výhodou tohto typu pomoci ľuďom je podľa ligy takmer okamžitá dostupnosť v ktorúkoľvek dennú aj nočnú hodinu.