Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Do 2. ročníka súťaže Do práce na bicykli sa zapojilo 55 miest

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súťaž sa pritom v porovnaní s vlaňajším premiérovým ročníkom teší oveľa väčšiemu záujmu.

Bratislava 15. júna (TASR) – Do druhého ročníka celoslovenskej súťaže Do práce na bicykli sa zapojilo v tomto roku 55 miest, 916 tímov a 2870 súťažiacich. Celkovo pritom cyklisti najazdili viac ako 372.000 kilometrov, čo by stačilo na to, aby deväťkrát obišli zemeguľu po rovníku.

Súťaž už po druhý raz vyhlásilo ministerstvo dopravy a dnes rozdalo ceny trojici víťazov. V kategórii najazdených kilometrov v prepočte na počet obyvateľov získalo prvenstvo mesto Svit s 9095 najazdenými kilometrami. V kategórii mesta s najväčším počtom zapojených tímov v prepočte na počet obyvateľov zvíťazilo Štúrovo. A zamestnávateľom s najväčším počtom zapojených tímov sa stala Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine s 10 zapojenými tímami a 38 súťažiacimi.

"Som veľmi rád, že zo 138 miest, ktoré máme na Slovensku, sa 55 miest zúčastnilo tejto súťaže," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko. Národný cyklookordinátor Peter Klučka doplnil, že cieľom tohto ročníka súťaže bolo okrem iného aj poukázať na to, že bicyklovaním sa šetrí životné prostredie.

Súťažiaci totiž počas trvania súťaže ušetrili viac ako 94.000 kilogramov CO2. "Je to skutočne nezanedbateľný počet splodín, ktoré účastníci nevypustili do ovzdušia tým, že svoje motorové vozidlá nechali mesiac odpočívať," skonštatoval Klučka.

Súťaž sa pritom v porovnaní s vlaňajším premiérovým ročníkom teší oveľa väčšiemu záujmu. Jej účastníci najazdili v tomto ročníku o 173.000 kilometrov viac ako pred rokom. Súťaž má prispieť ku skvalitňovaniu dopravy, zlepšovaniu životného prostredia, ale zároveň každý účastník urobí niečo aj pre svoje zdravie.