Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Do Bane Nováky sfáral vo štvrtok ráno tím vyšetrovacích inšpektorov

Na snímke riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice Stanislav Paulík (v popredí), dočasne poverený premiér Eduard Heger (vpravo) a dočasne poverený minister hospodárstva SR Karel Hirman počas brífingu pred budovou bane Nováky v stredu 26. apríla 2023. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Záchranári už v bani ukončili práce a stabilizovali situáciu na mieste nehody.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Do Bane Nováky sfáral vo štvrtok ráno tím vyšetrovacích inšpektorov pod vedením Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Mária Pavlusík s tým, že záchranári už v bani ukončili práce a stabilizovali situáciu na mieste nehody.

"Vyšetrovanie banských inšpektorov bude prebiehať nestranne a odborne, striktne podľa zákona. MH SR poskytne inšpektorom všetku potrebnú podporu a súčinnosť, ktorú budú potrebovať," zdôraznil dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

V Bani Nováky došlo minulú stredu podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku.