Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Parlament rieši rokovací poriadok, očakáva sa dlhá diskusia

Na ilustračnej foto NR SR. Foto: TASR - Martin Baumann

Právna norma má priniesť viaceré obmedzenia pre poslancov ako časové limity na vystúpenia, zákaz transparentov či robenia nahrávok. Opozícia s tým má však problém.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Parlamentná diskusia ku koaličnému návrhu novely Rokovacieho poriadku Národnej rady SR zrejme potrvá ešte dlhé hodiny. Do ústnej časti rozpravy sa na začiatku siedmeho rokovacieho dňa desiatej parlamentnej schôdze prihlásilo ešte 23 poslancov, prevahu majú zástupcovia opozície.

Právna norma má priniesť viaceré obmedzenia pre poslancov ako časové limity na vystúpenia, zákaz transparentov či robenia nahrávok. Opozícia s tým má problém, koalícia to však obhajuje zefektívnením rokovania schôdzí. Návrhu právnej normy sa poslanci venovali aj v piatok (21.10.), názorové rozdiely na túto tému si vymieňali poslanci takmer celý deň. Rokovacia sála bola však väčšinu času poloprázdna.



Opozícia poukazovala na zmeny, ktoré podľa nej siahajú na práva poslancov garantované ústavou. Varovala tiež pred možným zneužitím rokovacieho poriadku na umlčanie opozičných kritikov vládnej koalície. Navrhla vypustiť z návrhu zmeny zavádzajúce obmedzenia pre poslancov.

Koaliční poslanci zdôrazňovali potrebu prijatia zmien, odmietali, že by chceli zavrieť ústa opozícii. Prichádzali aj s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi. Napríklad Gábor Gál z Mosta-Híd predložil návrh, ktorý zavádza časové limity aj pre ministrov a podpredsedov parlamentu. Dôvodil potrebou zachovania rovnosti šancí pre všetkých v pléne. Bez obmedzení by mal zostať predseda parlamentu, premiér a prezident SR.