Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

REPORTÁŽ: Do Grécka odletelo 20 policajtov, pomôžu pri migračnej kríze

Na snímke nástup policajtov. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slovenskí policajti momentálne už spolupôsobia pri ochrane hraníc v Macedónsku a Slovinsku, pomáhali aj v Maďarsku.

Bratislava 29. februára (TASR) – Z bratislavského letiska dnes do Grécka odletelo 20 slovenských policajtov, ktorí tam budú pomáhať pri zvládaní migračnej krízy. Ich úlohou bude najmä registrácia a zbieranie odtlačkov prstov od jednotlivých nelegálnych migrantov.

„Ich misia bude predbežne trvať mesiac a potom bude nasledovať rotácia, podobne ako v ostatných misiách,“ avizoval minister vnútra Robert Kaliňák.




Slovenskí policajti, 19 mužov a jedna žena, budú v Grécku nasadení v rámci medzinárodnej operácie s názvom Poseidon.

„V tomto prípade ide o ďalší príspevok Slovenskej republiky ako znak solidarity k riešeniu veľkej migračnej krízy, ktorá Európu sužuje už od minulého roka. Úvodné čísla z tohto roka, keď do Európy prešlo viac ako 110.000 nelegálnych migrantov, hovoria o tom, že tento rok bude ešte ťažší ako minulý," doplnil Kaliňák. Podľa jeho slov totiž rovnaký počet migrantov prišiel do Európy minulý rok do mája.

Slovenskí policajti momentálne už spolupôsobia pri ochrane hraníc v Macedónsku a Slovinsku, pomáhali aj v Maďarsku. „Ďalšie požiadavky z ostatných krajín zatiaľ nemáme, tie sa totiž vždy odvíjajú od tlaku na konkrétnej hranici,“ uviedol šéf rezortu vnútra.

Podľa neho je počet slovenských policajtov nasadených v zahraničí vzhľadom na počet obyvateľov nadštandardný.

„Krajiny V4 žiadali, aby všetci nelegálni migranti, to znamená tí, ktorí sa nedostanú do azylovej procedúry, boli obmedzení na slobode a vrátení naspäť do Turecka, na čom má stáť celá dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom. Ak toto začne fungovať, potom môžeme hovoriť o tom, že zvládame nelegálnu migráciu lepšie ako minulý rok,“ dodal minister.

Jedným z policajtov vyslaných do Grécka bol aj Rastislav Fedorko. „Sme 20 policajti, ktorí prešli výberovým konaním, ktorého predmetom bola aj znalosť anglického jazyka. Motivovalo ma skúsiť niečo nové, obohatiť si doterajšie pracovné príležitosti,“ povedal. Strážcov zákona pre pôsobenie v zahraničí podľa ich slov láka taktiež aj spolupráca s kolegami z ostatných štátov Európskej únie.