Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Do Pellegriniho tímu informatizácie pribudol člen z Slovensko.Digital

Slovensko.Digital Foto: Facebook Slovensko.Digital

Naplnili sme jeden zo záväzkov zvýšiť participáciu odbornej verejnosti, tretieho sektora a transparentne otvoriť oblasť informatizácie pre odborníkov z praxe, povedal P. Pellegrini (Smer-SD).

Bratislava 22. júla (TASR) – Jeden zo štyroch zakladajúcich členov platformy Slovensko.Digital Michal Cheben bude radiť štátu v oblasti informatizácie. Stal sa totiž kľúčovým poradcom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Ako dnes informoval Pellegriniho úrad, Cheben bude mať na starosti tvorbu koncepčných a strategických dokumentov a zapojí sa aj do nastavenia nových, efektívnejších procesov. Vyštudoval automatizované systémy riadenia. Od roku 2005 sa zaujíma o informatizáciu verejnej správy a spolupracoval na viacerých projektoch vo verejnej správe.

„K informatizácii sme pristúpili naozaj zodpovedne a prijatím pána Chebena sme naplnili jeden zo záväzkov zvýšiť participáciu odbornej verejnosti, tretieho sektora a transparentne otvoriť oblasť informatizácie pre odborníkov z praxe,“ povedal Pellegrini. Dodal, že sekciu informatizácie úrad aj naďalej napĺňa profesionálmi a už v blízkej dobe pripravuje vypísanie výberových konaní na obsadenie voľných miest.

Občianske združenie Slovensko.Digital upozornilo na to, že Cheben ponuku prijíma ako súkromná osoba a odborník a v novej roli nebude zástupcom združenia. Členstvo v združení bude mať po dobu výkonu funkcie pozastavené. Zároveň si v rámci úradu zavedie transparentný kalendár stretnutí a vopred ohlási potenciálny konflikt záujmov vyplývajúci z jeho role v Slovensko.Digital.

Cieľom každého člena Slovensko.Digital je zlepšovanie štátneho IT. Michal Cheben má predpoklady a skúsenosti dosiahnuť ho aj v roli úradníka, a preto chápeme a rešpektujeme jeho rozhodnutie. Tento krok vnímame v prvom rade ako možnosť pre pána Chebena presadzovať opatrenia a princípy Slovensko.Digital, ktoré pomáhal vytvárať a ktoré vyznáva,“ uviedol Ján Hargaš z občianskeho združenia.

Združenie bude podľa neho smerom k verejnej správe vystupovať ako doteraz vrátane transparentnej, odbornej a konštruktívnej komunikácie a plnenia role nezávislého dohľadu.