Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Do projektu Voda pre našu budúcnosť sa pridalo ďalších sedem škôl

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Inovatívne zážitkové vodné vzdelávanie si už vyskúšalo vyše 2000 žiakov, zrealizovali viac ako 30 vodných prvkov na svojich domovských školách.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Do druhého ročníka projektu Voda pre našu budúcnosť sa k pôvodným ôsmim školám s medzinárodným certifikátom Zelená škola vybralo ďalších sedem, ktoré si prejdú procesom inovatívneho vzdelávania o vode, suchu a klimatickej zmene. Cieľom projektu je okrem iného znížiť spotrebu vody v školách a následne aj v domácnostiach. Informovali o tom z Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica.

Inovatívne zážitkové vodné vzdelávanie si už vyskúšalo vyše 2000 žiakov, zrealizovali viac ako 30 vodných prvkov na svojich domovských školách. "Teší nás, že školy počas prvého ročníka projektu vlastnoručne zhotovili 30 takýchto prvkov, ktoré pozitívne ovplyvnili mikroklímu v okolí škôl," uviedla Zuzana Gallayová z CEEV Živica. Zo spätnej väzby škôl podľa jej slov vyplynulo, že mnoho detí prenieslo svoje poznatky aj do svojich domovov.

Skonštatovala, že veľký ohlas medzi učiteľmi aj žiakmi malo termosnímkovanie školských dvorov. "Žiakom sme demonštrovali význam menej intenzívne pokosených plôch, dôležitosť zatrávňovania a zadržiavania vody v krajine. Táto aktivita sa tešila veľkej popularite, keďže sme v horúcich dňoch mohli pozorovať dosah ľudskej činnosti na svoje okolie a nastaviť tak riešenia na zmiernenie klimatickej zmeny na miestnej úrovni," dodala.

Centrum upozornilo, že dôsledky klimatickej krízy významne zasahujú do života na Slovensku. Poukázalo na deficit zrážok. Odvoláva sa aj na minuloročné údaje Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktoré hovorili o extrémne suchých podmienkach na viac ako polovici územia Slovenska, pričom trvanie sucha bolo miestami dlhšie ako 200 dní.