Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Do škôl sa vráti prvouka, viac bude aj prírodovedných predmetov

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Angličtina bude povinný jazyk od tretieho ročníka. Od siedmeho ročníka pribudne druhý jazyk, ten však nebude povinný.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Povinná angličtina od tretieho ročníka základnej školy, viac hodín prírodovedných predmetov, fyziky, biológie, chémie, matematiky a informatiky, či návrat prvouky obsahuje aktualizovaný Štátny vzdelávací program (ŠVP) pre prvý a druhý stupeň základných škôl. Jeho znenie dnes predstavil minister školstva Juraj Draxler. Zároveň potvrdil, že ŠVP pre základné školy bude mať dva varianty.

"Štátne vzdelávacie programy prinášajú rámcový učebný plán, ktorý je delený po ročníkoch. To bola dlhodobá požiadavka, aby učivo bolo rozdelené po ročníkoch. Napriek tomu dávame aj otvorený variant rámcových učebných plánov. Teda možnosť pre školy rozdeliť si hodinové dotácie a vzdelávacie štandardy, tak ako to oni uznajú za vhodné," vysvetlil Draxler. Tento variant podľa jeho slov prináša flexibilitu, ktorú chceli učitelia mať.

Angličtina bude povinný jazyk od tretieho ročníka. Od siedmeho ročníka pribudne druhý jazyk, ten však nebude povinný. "Treba si uvedomiť, že naozaj v mnohých prípadoch v našej krajine jednoducho dieťa má už len tú slovenčinu ako ďalší jazyk. Lebo v tom domácom prostredí sa rozpráva iným jazykom. A od takýchto detí požadovať, aby mali v základnej škole ešte angličtinu a ešte ďalší cudzí jazyk, by naozaj nebolo vhodné," ozrejmil šéf rezortu školstva. Škola však bude mať povinnosť druhý cudzí jazyk žiakom ponúknuť. Tí si budú môcť vybrať z nemeckého, ruského, francúzskeho, talianskeho a španielskeho jazyka.

Posilňuje sa napríklad aj praktické vyučovanie na prvom a druhom stupni. Ministerstvo chce v tejto súvislosti využiť eurofondy, aby školy vybavili potrebným náradím v dielňach. Chcú tak spraviť v priebehu dvoch - troch rokov. V prípade, že škola nemá dielne, bude môcť vyučovať predmet ekonomika domácnosti, v rámci ktorého sa budú deti napríklad učiť variť či rozvíjať finančnú gramotnosť. ŠVP taktiež posilňuje telesnú výchovu na prvom stupni či výtvarnú a hudobnú výchovu. Po novom budú mať napríklad školy menej voľných disponzibilných hodín.

"ŠVP má za cieľ posilniť učebno-bádateľský prístup k získavaniu vedomostí. Snažil sa akcentovať aktívne získavanie vedomostí a zručností," dodal Draxler.

Dokument sa začal pripravovať v máji 2012. V nasledujúcom období má byť zverejnený na webových stránkach Štátneho pedagogického ústavu. Štátny vzdelávací program začne platiť od septembra 2015.