Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Do štrajku sa doteraz prihlásilo viac ako 11.000 učiteľov

Na snímke v popredí vpravo učiteľ z Gymnázia Andreja Vrábla z Levíc Ľudovít Sebelédi a vľavo v popredí prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ak sa cez víkend nič nezmení, časť učiteľov vstúpi v pondelok do ostrého časovo neobmedzeného štrajku a niektoré školy zostanú zatvorené.

Bratislava 22. januára (TASR) – Do štrajku, ktorým pohrozila od pondelka 25. januára Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), sa doteraz prihlásilo vyše 11.000 učiteľov z celého Slovenska. Dnes o 14.45 h ich bolo 11.174 zo 686 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je zhruba 89.000.

ISU vyhlásila 11. januára štrajkovú pohotovosť a pohrozila od pondelka ostrým štrajkom, a to z dôvodu dlhodobého ignorovania požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. 

Ak sa cez víkend nič nezmení, časť učiteľov vstúpi v pondelok do ostrého časovo neobmedzeného štrajku a niektoré školy zostanú zatvorené. Nespokojní učitelia sa totiž vo štvrtok (21.1.) nedohodli s ministrom školstva na splnení svojich požiadaviek. Učitelia sa zídu v pondelok aj na Námestí SNP v Bratislave, kde bude od 11.00 h demonštrácia.

Učitelia štát žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Za aktivitami ISU však premiér Robert Fico (Smer-SD) spolu s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smeru-SD) vidia politickú akciu.