Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Do štrajku sa doteraz prihlásilo viac ako 11.300 učiteľov

Na snímke v popredí prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman a vľavo učiteľ z Bratislavy Miloš Kmeť. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa Crmomana je aktuálne číslo učiteľov zapojených do štrajku dostatočné na to, aby poukázalo o aký veľký problém ide a že je ho potrebné riešiť akútne.

Bratislava 24. januára (TASR) – Do časovo neobmedzeného ostrého štrajku, ktorý sa má začať od pondelka 25. januára, sa doteraz prihlásilo vyše 11.300 učiteľov z celého Slovenska. Dnes o 13.20 h ich bolo 11.387 zo 707 škôl. Registrácia učiteľov do štrajku sa však ešte neskončila. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je zhruba 89.000.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásila 11. januára štrajkovú pohotovosť a pohrozila od pondelka ostrým štrajkom, a to z dôvodu dlhodobého ignorovania požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Vladimír Crmoman z ISU v sobotu (23.1.) povedal, že v pondelok učitelia vstupujú do neobmedzeného ostrého štrajku. Niektoré školy tak zostanú zatvorené. Učitelia sa v pondelok zídu aj na Námestí SNP v Bratislave, kde bude od 11.00 h demonštrácia.

Nespokojní pedagógovia sa totiž vo štvrtok (21.1.) nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smer-SD) na splnení svojich požiadaviek. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v sobotu taktiež vyhlásil, že do 5. marca vláda nemôže pre učiteľov urobiť viac, ako doteraz urobila. Vysvetlil to tým, že počas jeho dvoch vlád zvýšila platy učiteľov o takmer 50 percent, a tým, že v tomto volebnom období je tiež uzatvorený legislatívny proces. Deklaroval, že ak Smer-SD bude vo vláde aj po marcových voľbách, bude pokračovať v politike zvyšovania platov učiteľov.

Podľa Crmomana je aktuálne číslo učiteľov zapojených do štrajku dostatočné na to, aby poukázalo o aký veľký problém ide a že je ho potrebné riešiť akútne. "Verím, že číslo ešte porastie. Ak by sa to blížilo k počtu 20.000, to by bol sen, no musíme povedať, že my štrajkujeme aj za tých, ktorí si to nemôžu dovoliť," uviedol. "Teraz už nie je dôležité číslo, ale to, koľko učitelia v štrajku vydržia," podotkla Jana Ftáčnik Pastorková z ISU.

Požiadavky ISU sú totožné s požiadavkami, ktoré Slovenská komora učiteľov (SKU) adresovala ešte v októbri 2015 vláde. Žiadala zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.