Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Do štrajku sa učitelia národnostných škôl takmer vôbec nezapájajú

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V Nitrianskom a Trnavskom kraji spolu ide len o sedem škôl, čo je nepatrné percento.


Komárno 21. januára (TASR) – Podľa predsedu Zväzu maďarských pedagógov na Slovensku (ZMPS) Tibora Jókaiho do ostrého štrajku pedagógov sa učitelia škôl s vyučovacím jazykom maďarským (VJM) zapájajú v minimálnom počte. Ako uviedol, v Nitrianskom a Trnavskom kraji spolu ide len o sedem škôl, čo je nepatrné percento.

„ZMPS rozposlal list školám s VJM, aby sa pedagógovia podľa vlastného svedomia a slobodného rozhodnutia zapojili do štrajku. Žiadali sme pedagógov, aby o rozhodnutí informovali náš zväz,“ uviedol TASR Jókai s tým, že listom sa obrátili aj na organizátorov štrajku. Žiadali o spoluprácu, resp. podporu pri deklarácii svojich požiadaviek, akými sú aj zastupovania záujmov v špecifických otázkach školstva maďarskej komunity na Slovensku. Odpoveď však nedostali.

Podľa prístupných informácií na západnom Slovensku by sa mali do štrajku zapojiť v okrese Komárno: Základná školy (ZŠ) s materskou školou (MŠ) s VJM v Kravanoch nad Dunajom, ZŠ s MŠ s VJM vo Svätom Petre a ZŠ s VJM Búč. Riaditeľka tejto školy Andrea Győző však TASR povedala, že požiadali Iniciatívu slovenských učiteľov o zrušenie registrácie, nakoľko ide o prihlášku jednotlivca, a nie kolektívneho rozhodnutia pedagogického zboru. „Zaregistroval sa len jeden učiteľ, a nie celá škola,“ zdôraznila s tým, že organizátori štrajku ignorovali školy s VJM. „Nás okrem ZMPS nikto neoslovil, nikto nekontaktoval. Vyzerá to tak, že ani v tomto prípade učitelia nie sú jednotní. „Takto nič nedokážeme,“ podčiarkla riaditeľka.

Zo západného Slovenska sa štrajku chcú zúčastniť školské zariadenia s VJM ZŠ G. Czuczora Nové Zámky, ZŠ s MŠ Veľké Ludince v okrese Levice, MŠ Diakovce a Športové gymnázium Dunajská Streda.