Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Do Valentínskej kvapky krvi sa zapojilo takmer 28.000 ľudí

Ako TASR informovala Alžbeta Petrišková zo Slovenského Červeného kríža, prvodarcov bolo 4726, najviac v Bratislave, Košiciach a Nitre.

Bratislava 20. marca (TASR) – Do tohtoročnej Valentínskej kvapky krvi sa zapojilo celkom 27.997 ľudí, z ktorých vzácnu tekutinu darovalo 24.239. Ako TASR informovala Alžbeta Petrišková zo Slovenského Červeného kríža, prvodarcov bolo 4726, najviac v Bratislave, Košiciach a Nitre.

Tohtoročná kampaň odštartovala 8. februára a trvala do 9. marca, spolu 23 odberových dní. Pod heslom kampane Zachráň romantiku. Daruj krv sa zapojilo do darovania krvi mnoho známych aj neznámych tvárí. "Podporili nás študenti, vojaci, hasiči, policajti, zástupcovia samospráv, mnohonásobní darcovia krvi, ale aj prvodarcovia," uviedla Petrišková. Sedemnásty ročník kampane organizoval Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúziologickými oddeleniami nemocníc.

Odbery krvi sa organizovali v školách, vo firmách, v zariadeniach Slovenského Červeného kríža, v mestských aj obecných budovách. Územné spolky Slovenského Červeného kríža pripravovali pre darcov krvi prednášky, workshopy a náborové aktivity zamerané na základné informácie pre každého, kto sa odhodlal podporiť tento humánny čin.

Tvárami tohtoročnej kampane boli herci Kristína Svarinská a Juraj Ďuriš.