Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Do voľby kandidátov na sudcov ÚS sa zatiaľ neprihlásil žiaden uchádzač

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zákonodarcom sa v doterajších voľbách nepodarilo zvoliť plný počet chýbajúcich kandidátov.

Bratislava 15. júla (TASR) - Do ďalšej voľby kandidátov na ústavných sudcov sa zatiaľ neprihlásil žiaden uchádzač. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR. Návrhy na kandidátov sa môžu doručovať do 26. augusta do 12.00 h. Poslanci parlamentu majú kandidátov na sudcov voliť na nasledujúcej schôdzi, ktorá sa začne 10. septembra. Pôjde už o piatu voľbu.

Na Ústavnom súde (ÚS) SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Zákonodarcom sa v doterajších voľbách nepodarilo zvoliť plný počet chýbajúcich kandidátov. V poslednom hlasovaní na schôdzi pred letnými prázdninami vybrali iba dvoch. Spolu parlament doteraz zvolil 14 kandidátov. Do plného počtu 18 teda chýbajú ešte štyria.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.