Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Splatnosť záväzkov sa obmedzí na maximálne 60 dní, sľubuje minister

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pri zameškaní za dobou splatnosti by mali navyše subjekty po novom platiť paušálnu náhradu vo výške 40 eur.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti zvýši vymožiteľnosť záväzkov a ochranu malých a stredných podnikateľov. T

Túto zmenu chce dosiahnuť novelizáciou Obchodného zákonníka.

V legislatíve chce stanoviť fixné určenie doby splatnosti záväzkov na maximálne 60 dní. Pre štátne orgány alebo samosprávy bude táto doba dokonca o polovicu menšia.



"Ide o dosť vážny a zásadný zásah do podnikateľského prostredia a bude sa týkať podnikateľov, ale aj štátu. Je to proti nepoctivým podnikateľom, ale aj veľkopodnikateľom, ktorí využívajú svoju prevahu a pozíciu na trhu a určujú tím menším extrémne dlhé doby lehoty splatnosti svojich záväzkov," vysvetlil dnes minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).



Pri zameškaní za dobou splatnosti by mali navyše subjekty po novom platiť paušálnu náhradu vo výške 40 eur. Táto čiastka sa priráta k všetkým sankciám, ktoré sa už musia platiť aj dnes. "Suma 40 euro bude nezávisle od pohľadávky, ktorá bude omeškaná. To znamená, či to bude 5 centov alebo 200 euro, proste tam bude navyše vždy aj táto sankcia," doplnil Borec.

V rámci tejto legislatívnej zmeny chce minister zároveň upraviť ustanovenie o nekalej súťaži. Zmena by sa mala týkať používania takého obchodného mena, ktoré by bolo ľahko zameniteľné s názvami verejných registrov, ako je napríklad Obchodný register. "Podnikatelia využívajú veľmi obdobné a zameniteľné názvy a zasielajú podnikateľom rôzne požiadavky, aby sa u nich registrovali za poplatok," zdôvodnil nevyhnutnosť zmeny Borec.