Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Dobré vzťahy SR a Maďarska potvrdila aj zmiešaná komisia

Foto: gazprom.com

Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Levente Magyar povedal, že pozoruhodná je najmä spolupráca SR a Maďarska v oblasti energetiky.

Budapešť 9. decembra (TASR) - Dobré politické a hospodárske vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom, ako to skonštatovali v pondelok v Budapešti prezident SR Andrej Kiska a maďarský prezident János Áder, potvrdili dnes aj účastníci schôdzky zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre hospodársku spoluprácu. Podľa agentúry MTI o tom na tlačovej konferencii po rokovaní v maďarskom hlavnom meste hovoril štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Vojtech Ferencz.

Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Levente Magyar povedal, že pozoruhodná je najmä spolupráca SR a Maďarska v oblasti energetiky. "V strednej Európe práve tieto krajiny vybudovali ako prvé vysokokapacitné prepojenie plynovodov a podobne ambiciózne plány majú pripravené aj do budúcnosti," dodal Magyar.

Podľa jeho slov dôležitou oblasťou spolupráce je rozvoj dopravných prepojení. "Spoločné slovensko-maďarské hranice sú jedným z najdlhších v Európe, majú dĺžku takmer 700 km. Z hľadiska podnikov je existenčnou otázkou, aby hustota hraničných priechodov bola na úrovni západoeurópskych krajín," konštatoval maďarský štátny tajomník.

Najvýraznejším prvkom v tejto oblasti je pripravovaná výstavba dunajského mosta Komárno-Komárom, pričom v nadchádzajúcich rokoch vybudujú diaľničné prepojenie medzi slovenskou hranicou a Miškovcom, a dostavajú aj chýbajúcu časť diaľnice medzi Györom a Bratislavou.

Okrem týchto veľkých projektov je v pláne vybudovanie menších mostov a hraničných priechodov, zaznelo na rokovaní zmiešanej komisie.

Magyar pripomenul, že vo štvrtok (8. 12.) v Budapešti zorganizovali obchodné fórum za účasti predstaviteľov takmer 100 slovenských a maďarských firiem. Dodal, že so slovenským štátnym tajomníkom Ferenczom sa dohodli, že podobné podujatia chcú v budúcnosti pripraviť aspoň raz ročne za účasti stoviek podnikov.