Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Matka umiestnená do CPZ podľa polície už dojčiť nemala

Na archívnej snímke verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský. Foto: TASR Jakub Kotian

Ako podotkol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský, podľa aktuálnej právnej úpravy umiestnenie matky do CPZ nepodlieha osobitnému právnemu režimu.

Medzilaborce/Bratislava 5. januára (TASR) - Matka z Medzilaboriec, ktorá bola umiestnená v cele policajného zaistenia (CPZ), už dojčiť nemala. Vyplýva to z vyjadrení polície pre TASR, ktorá deklaruje, že žena mala v cele zabezpečené štandardné podmienky vrátane stravy. Ošetrená bola zároveň lekárom, ktorý schválil jej pobyt v cele.

Polícia priblížila, že 29. decembra 2023 došlo k drobnej krádeži, keď žena mala odcudziť tovar v hodnote 4,40 eura z obchodného domu. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jany Ligdayovej, tento čin nasledoval po predchádzajúcej krádeži tej istej ženy v júli 2023 v tom istom obchodnom dome, za ktorú bola pôvodne uložená bloková pokuta.

Novší prípad jej krádeže bol políciou klasifikovaný ako trestný čin. "Umiestňujúcim policajtom bola vyťažená obvinená žena, u ktorej bolo zistené, že už nedojčí," uviedla Ligdayová. Pred umiestnením do CPZ bola žena ošetrená lekárom, ktorý schválil jej pobyt v cele.

Žene bola 31. decembra 2023 po konzultácii s právnym zástupcom a následnom lekárskom ošetrení privolaná rýchla zdravotná pomoc do CPZ. Hovorkyňa polície však uviedla, že k zdravotným dôvodom sa nie je možné vyjadriť.

Matka piatich detí z Medzilaboriec mala podľa portálu noviny.sk stráviť v CPZ štyri dni. Jej najmladšie, jedenapolročné dieťa, je podľa slov jej obhajcu dojčené. Prípad bol riešený v tzv. superrýchlom konaní. Prokurátor ženu obžaloval z trestného činu krádeže.

Prípadom sa zaoberá aj verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský, ktorý zisťuje, či bol nevyhnutný dôvod obmedzenia osobnej slobody osoby podozrivej z drobnej majetkovej trestnej činnosti a akým spôsobom bola pri policajnom zákroku braná do úvahy osobitná situácia tejto osoby a najlepší záujem maloletého dieťaťa.


R. Dobrovodský sa zaoberá prípadom dojčiacej matky umiestnenej do CPZ


Verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský sa zaoberá medializovaným prípadom umiestnenia dojčiacej matky z Medzilaboriec do cely policajného zaistenia (CPZ). Ombudsman na sociálnej sieti uviedol, že sa polície bude pýtať, aký bol nevyhnutný dôvod obmedzenia osobnej slobody osoby podozrivej z drobnej majetkovej trestnej činnosti a akým spôsobom bola pri policajnom zákroku braná do úvahy osobitná situácia tejto osoby a najlepší záujem maloletého dieťaťa.

"V prípade, že zo zistení vyplynie záver, že súčasná právna úprava vyžaduje precizovať režim umiestňovania matiek do CPZ z dôvodu eliminácie excesov zo strany polície, budem o týchto zisteniach informovať Ministerstvo vnútra SR - ako gestora právnej úpravy a Národnú radu SR," uviedol Dobrovodský.

Ako podotkol, podľa aktuálnej právnej úpravy umiestnenie matky do CPZ nepodlieha osobitnému právnemu režimu. "V niektorých prípadoch je pri umiestňovaní do CPZ potrebné vyjadrenie lekára, zákon však v tomto prípade na prípad dojčiacej matky nepamätal. Na druhej strane však platí, že polícia môže zasiahnuť do základných práv len v miere, ktorá je nevyhnutná na dosiahnutie sledovaného účelu," spresnil.

Rozhodnutie súdu o trestnej zodpovednosti preskúmať, ako tvrdí, nemôže, pretože trestný proces je z pôsobnosti verejného ochrancu práv vyňatý. Vo všeobecnosti však považuje odbornú diskusiu o trestnej zodpovednosti za drobné majetkové delikty za veľmi potrebnú. "Zvlášť, ak je v súčasnosti na úrovni vlády SR a zákonodarného zboru deklarovaná snaha zmierňovať trestnú politiku štátu," vysvetlil. Dobrovodský zároveň považuje za potrebné aj humanizovať podmienky výkonu trestných sankcií pre tehotné ženy a matky maloletých detí.

Portál noviny.sk informoval, že matka piatich detí z Medzilaboriec sa na prelome rokov 2023 a 2024 dostala do CPZ pre krádež chipsov. Strávila tam štyri dni. Jej najmladšie, jeden a pol ročné dieťa, je podľa slov jej obhajcu dojčené. Prípad bol riešený v tzv. superrýchlom konaní. Prokurátor ženu obžaloval z trestného činu krádeže.