Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie znepokojuje slovensko-česká jednotka v Donecku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí zaregistrovalo so znepokojením medializovanú informáciu o formovaní slovensko–českej jednotky v rámci medzinárodnej brigády v ozbrojených formáciách separatistov.

Bratislava 8. júna (TASR) - Rezort diplomacie zaregistroval so znepokojením medializovanú informáciu o formovaní slovensko–českej jednotky v rámci medzinárodnej brigády v ozbrojených formáciách separatistov Doneckej ľudovej republiky.

"Hoci nemôžeme potvrdiť informácie o zapojení občanov Slovenskej republiky do konfliktu na Ukrajine ako dobrovoľníkov separatistických ozbrojených zložiek, prípadne iných ozbrojených jednotiek, v žiadnom prípade takéto konanie neschvaľujeme," uviedol pre TASR šéf tlačového odboru MZV Peter Susko.

Upozornil, že takíto dobrodruhovia konajú na vlastnú päsť, pričom aktívne prispievajú k ďalšej destabilizácii situácie, k podkopávaniu snahy o diplomatické vyriešenie sporu, a tým poškodzujú zahraničnopolitické záujmy SR.

"Slovensko sa od činnosti týchto osôb, ako aj od ich ďalších medializovaných aktivít smerujúcich k náboru dobrodruhov otvorene a jasne dištancuje," zdôraznil Susko.

Prioritou slovenskej zahraničnej politiky podľa neho zostáva stabilizácia situácie na Ukrajine a dosiahnutie mierového riešenia krízy prostredníctvom diplomatických rokovaní. Dodal, že Slovensko podporuje nezávislosť, územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny a jednoznačne odsudzuje akékoľvek snahy o eskaláciu konfliktu. "SR je znepokojená porušovaním prímeria, používaním ťažkých zbraní, ktoré už mali byť v súlade s minskými dohodami stiahnuté z línie dotyku, ako aj tým, že opätovne zomierajú ľudia a zhoršuje sa humanitárna situácia a utrpenie obyvateľov," podčiarkol Susko.

Ako informoval portál Aktuality.sk, na východe Ukrajiny sa z radov dobrovoľníkov, ktorí sú súčasťou Medzinárodnej brigády 15. armády separatistickej Doneckej ľudovej republiky, formuje samostatná jednotka českých a slovenských žoldnierov. V brigáde je osem Čechov a štyria Slováci.