Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Dobrovoľníci hľadajú aj nezvestných

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Informačný technik, laborant, inštruktor v autoškole či zverolekár dobrovoľne pátrajú po nezvestných ľuďoch.


Bratislava 9. decembra (TASR) - Informačný technik, laborant, inštruktor v autoškole či zverolekár dobrovoľne pátrajú po nezvestných ľuďoch. Chodia do lesov i ruín domov. Na takéto akcie ich prizývajú samotní policajti, častejšie to však býva rodina stratenej osoby. Ide o členov Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády (BKZB), ktorá funguje už 24 rokov. Momentálne má 13 dobrovoľníkov so záchranárskymi psami rôznych rás.

"Robíme to vo svojom voľnom čase a bez nároku na odmenu," povedal pre TASR Peter Král z BKZB. Postup pri pátraní je podobný ako v prípade štátnych zložiek. "Avšak dobrovoľníci nie sú na rozdiel od nich striktne viazaní nariadeniami a legislatívou," vysvetlil. Členovia záchranárskej brigády sa vedia zmobilizovať do hodiny od vyhlásenia pátracej akcie.

Prácu v BKZB neobmedzujú iba na pátranie po nezvestných ľuďoch. "Odstraňovali sme aj následky povodní na Devíne v roku 2013," informoval Král. Predvlani počas záplav v Hniezdnom zase zabezpečovali spolu s inými dobrovoľníckymi organizáciami zázemie pre zložky integrovaného záchranného systému.

Úspešnosť pátracích akcií sa podľa Krála veľmi ťažko posudzuje. Aj tá bez nálezu sa dá podľa neho nazvať úspešnou, "keďže sa vylúčia miesta, kde sa hľadaný človek nenachádza". "Zúčastnili sme sa však aj na akciách, počas ktorých sme našli hľadané osoby," zdôraznil.

Členom záchranárskej brigády sa môže stať ktokoľvek či už so psom alebo bez neho. "Pri vstupe do organizácie nevyžadujeme žiadne špecializované kurzy," povedal Král. Počas členstva je ale podľa neho potrebné absolvovať kurz prvej pomoci a zložiť test z orientácie, rádiokomunikácie, prvej pomoci pre psa a BOZP. Ak člen tieto podmienky nespĺňa, nemôže sa zúčastniť žiadnej pátracej akcie. Ako psovod sa môže zúčastniť až po zložení špeciálnej skúšky so svojím psom.