Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Dobrovoľnú vojenskú prípravu ukončilo 31 absolventov

Archívne snímky, Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes v Prápore výcviku Martin skontroloval výcvik prvých dobrovoľných vojakov. Foto: TASR/MO SR

Náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim zdôraznil, že tvorba záloh je pre slovenské ozbrojené sily prioritou.

Martin 30. septembra (TASR) – Dobrovoľnú vojenskú prípravu dnes v Prápore výcviku v Martine ukončilo vojenskou prísahou 31 absolventov 12-týždňového výcviku.

"Som hrdý na to, že sa nám podarilo tento projekt ukončiť. A videli ste, že vojaci a vojačky dobrovoľnej vojenskej prípravy sú na seba hrdí. Pretože úlohy náročného 12-týždňového výcviku stopercentne zvládli. Celkovo 21 z nich, z toho šesť žien, prejavilo záujem stať sa príslušníkmi Ozbrojených síl (OS) Slovenskej republiky (SR), čiže profesionálmi," povedal po prísahe a ocenení absolventov minister obrany SR Peter Gajdoš.



Náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim zdôraznil, že tvorba záloh je pre slovenské ozbrojené sily prioritou. "Mierová armáda sa nemôže v súčasnej dobe rovnať počtom vojnovej armáde. A práve pre túto potrebujeme zálohy. Dobrovoľná vojenská príprava ako pilotný program nám ukázala, že dá sa to realizovať takýmto spôsobom. My sme si overili naše možnosti, kapacity, schopnosti. A som veľmi milo prekvapený, v pozitívnom slova zmysle, najmä prístupom dobrovoľníkov," uviedol Maxim.

Podotkol, že ukázali veľké odhodlanie a pevnú vôľu. "Dokázať sami sebe, že zvládnu ťažký výcvik. To boli desiatky kilometrov peši so záťažou, s plnou poľnou. Stovky hodín výcviku, množstvo vystrieľaných nábojov. Vyše 200 nábojov vystrelili z rôznych zbraní, z pištolí, samopalov, guľometov, ostreľovacích pušiek. Vyskúšali si všetky ručné zbrane. A výsledok je excelentný," dodal Maxim.

"Chcela som skúsiť, či zvládnem to, čo zvládajú chlapi. Najťažšie asi bolo, že sme museli fungovať nonstop. Vyžadovalo to veľmi veľa energie. V civile som skončila vysokú školu drevársku, som inžinierka konštrukcie nábytku a mala som akurát po škole. Tak som sa rozhodla, že leto ešte strávim tu, vyskúšam to a teraz prichádza realita a práca," povedala Martina Cabuková z Bošian pri Partizánskom.

Dobrovoľnú vojenskú prípravu považuje za pozitívnu skúsenosť Prokop Teper z Bratislavy. "Motivácií bolo niekoľko. Jednak som na konci strednej školy zvažoval kariéru v armáde a chcel som si podať žiadosť do Akadémie Ozbrojených síl. Okrem toho od kohokoľvek z mužských starších rodinných príslušníkov som počúval historky, ako to bolo v armáde. A ako na povinnú vojenčinu išli chlapci a vracali sa muži. Chcel som si o tom utvoriť vlastný názor. Bola to veľká skúsenosť, lebo som si chcel zažiť armádne prostredie. A bez toho, aby sa človek stal profesionálnym vojakom, dnes takú možnosť nemá," uzavrel absolvent dobrovoľnej vojenskej prípravy.