Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dočasní rakúski azylanti v Gabčíkove nespáchali doteraz žiaden delikt

Na základe memoranda o porozumení medzi ministerstvami vnútra Slovenskej republiky a Rakúskej republiky o dočasnom poskytnutí ubytovacích kapacít Rakúskej republike z júla tohto roku dorazili do Gabčíkova, okres Dunajská Streda vo štvrtok 17. septembra 2015 prví žiadatelia o azyl. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Celkovo bolo od 17. 9. 2015 až doposiaľ v zariadení v Gabčíkove 827 Sýrčanov. Momentálne je tam 377 Sýrčanov, z toho 151 detí.

Bratislava 30. januára (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR od 17. septembra minulého roka, keď prišli do zariadenia v Gabčíkove prví dočasní rakúski azylanti, neeviduje z ich strany žiaden delikt. Pre TASR to uviedol Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Títo azylanti podliehajú režimu, ktorý platí v azylových zariadeniach Rakúska. Teda platí pre nich rakúsky azylový ubytovací  poriadok.

„Napríklad nemôžu fajčiť, rozbíjať majetok, musia dodržiavať nočný pokoj a podobne, môžu sa voľne pohybovať,“ uviedol pre TASR rezort vnútra.

Celkovo bolo od 17. 9. 2015 až doposiaľ v zariadení v Gabčíkove 827 Sýrčanov. Momentálne je tam 377 Sýrčanov, z toho 151 detí.

„Neevidujeme žiadne delikty zo strany ubytovaných žiadateľov o rakúsky azyl, ktorí sú dočasne ubytovaní v zariadení v Gabčíkove,“ uzavrelo ministerstvo.