Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Dôchodkové správcovské spoločnosti veria v užitočnosť druhého piliera

Ilustračné foto Foto: TASR

Druhý pilier je spolu s prvým pilierom súčasťou základného systému dôchodkového zabezpečenia a ako taký je určený prierezovo pre všetkých budúcich dôchodcov.

Bratislava 28. januára (TASR) - Druhý pilier je spolu s prvým pilierom súčasťou základného systému dôchodkového zabezpečenia a ako taký je určený prierezovo pre všetkých budúcich dôchodcov. Ich poslaním nie je súťažiť, ale vzájomne sa dopĺňať. Tak ako v prvom pilieri nemôžu byť len ľudia s nízkym príjmom, rovnako v druhom pilieri by nemali byť len ľudia nadpriemerne zarábajúci, nakoľko rozloženie rizika je dôležité pre všetkých. Píše sa v reakcii Asociácie dôchodkových správcovských spoločností na návrh zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý umožňuje sporiteľom v 2. pilieri prehodnotiť svoje rozhodnutie.

"Druhý pilier je v dobrej kondícii, je prehľadný, dobre nastavený a prináša sporiteľom zaujímavé zhodnotenie," vysvetľuje predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Stanislav Žofčák.

Význam dvojpilierového systému dôchodkového zabezpečenia je poskytnutie príjmu v starobe z dvoch zdrojov, ktoré sú od seba nezávislé a ktoré fungujú na odlišných princípoch, čomu hovoríme rozloženie rizika. Prvý pilier nesie riziko nepriaznivého demografického vývoja, druhý pilier nesie riziko vývoja na finančných trhoch. Druhý pilier počas sporivej fázy prostriedky akumuluje a zhodnocuje investovaním na finančných trhoch. V prvom pilieri žiadne zhodnotenie neexistuje, nakoľko žiadne zdroje neakumuluje. Prvý pilier zdroje len prerozdeľuje. A keďže vypláca viac, ako má k dispozícii, vzniká deficit a štát si už teraz musí na nemalú časť vyplácaných dôchodkov požičiavať, píše sa v reakcii.

V prvom pilieri existuje solidarita vysokopríjmovych skupín s nízkopríjmovými, pričom druhý pilier je zásluhový a úspory v ňom sú predmetom dedenia počas sporenia aj prvých sedem rokov poberania dôchodku. Preto by sa výhodnosť dvojpilierového systému nemala hodnotiť len na základe výšky dôchodku alebo príjmu v danom čase. Tieto veličiny sa totiž môžu v čase meniť.

TASR stanovisko poskytla Asociácia dôchodkových správcovských spoločností.