Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na dofinancovanie zdravotníctva má ísť 86 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR – František Iván

Parlamentný výbor pre zdravotníctvo dnes odobril pozmeňujúci návrh z dielne Richarda Rašiho zvýšiť platbu za poistencov štátu.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Na dofinancovanie zdravotníctva, po ktorom dlhodobo volajú desiatky nemocníc, má ísť v tomto roku 86 miliónov eur. Parlamentný výbor pre zdravotníctvo dnes odobril pozmeňujúci návrh z dielne poslanca Richarda Rašiho (Smer-SD) zvýšiť platbu za poistencov štátu. S navýšením podľa jeho slov súhlasí aj ministerstvo financií.

Sadzba má tak počas posledných dvoch mesiacov v tomto roku narásť na 5,85 percenta z vymeriavacieho základu zo súčasných 4,16. Do zdravotných poisťovní tak príde viac peňazí. Tie sa použijú na vykrytie zvýšených nákladov na mzdy zdravotníkov či výpadky pre odvodovú odpočítateľnú položku, priblížil Raši.

"Celých týchto 86 miliónov eur by malo vykryť všetky výpadky zdravotných poisťovní a tie by mali celú túto sumu presunúť na poskytovateľov, aby bola nerušene zabezpečená zdravotná starostlivosť," povedal.

Zdravotné poisťovne už dávnejšie deklarovali, že peniaze navyše posunú nemocniciam. Tým sa tento rok zvýšili náklady spojené so zvýšením platov lekárov a zdravotníkov. O dodatočné dofinancovanie zdravotníctva dlhodobo žiada Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje vyše 60 neštátnych nemocníc. Upozorňovala, že ak peniaze nebudú v systéme do jesene, nemocnice môžu skončiť v platobnej neschopnosti.