Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

SR ratifikuje Dohovor RE o hodnote kultúrneho dedičstva pre spoločnosť

Slovensko ratifikuje Dohovor Rady Európy (RE) o hodnote kultúrneho dedičstva pre spoločnosť.

Bratislava 21. júna (TASR) - Slovensko ratifikuje Dohovor Rady Európy (RE) o hodnote kultúrneho dedičstva pre spoločnosť. Poslanci NR SR dnes 76 hlasmi súhlasili s týmto krokom a odporučili prezidentovi SR dohovor ratifikovať.

Tento právne záväzný dokument RE považuje kultúrne dedičstvo za súčasť kultúrneho kapitálu a ako také ho kladie do centra pozornosti verejnosti. SR sa tak zaviaže realizovať konkrétne kroky, ktoré zvýšia pozornosť spoločnosti ku kultúrnemu dedičstvu. Taktiež prispejú k trvalo udržateľnému rozvoju a podpore kultúrnej rozmanitosti.

"V budúcnosti sa bude treba vyrovnať s požiadavkami dohovoru najmä pri manažmente kultúrneho dedičstva," pripomína ministerstvo kultúry s tým, že osobitná pozornosť sa musí venovať jeho sprístupneniu, propagácii a popularizácii na viacerých úrovniach spoločnosti, teda i v rámci marginalizovaných komunít.

Keďže dokument upravuje oblasť, ktorá je na Slovensku dostatočne právne pokrytá, nie sú potrebné podľa MK okamžité legislatívne opatrenia. Avšak záväzky z neho vyplývajúce chce zohľadniť pri plánovaných zmenách niektorých zákonov. Ide o novelu právnej normy o múzeách a o galériách, o ochrane pamiatkového fondu, ako aj o nový zákon o knižniciach a poskytovaní knižnično-informačných služieb.

Ministerstvo taktiež chce vo svojom dotačnom systéme uprednostňovať projekty, ktoré budú pokrývať danú oblasť. Rovnako bude aktívne spolupracovať na odborných podujatiach, ktorých cieľom je prezentácia a ochrana kultúrneho dedičstva. V neposlednom rade bude podporovať ochranu a obnovu audiovizuálneho dedičstva SR.

Opatrenia ekonomického charakteru, ktoré si implementácia dohovoru vyžiada, budú hradiť zriaďovateľské organizácie ministerstva zo svojho rozpočtu.

Dokument bol prijatý na zasadnutí Výboru delegátov ministrov Rady Európy 13. októbra 2005. Platnosť nadobudol 10. júna 2011, keď 10 členských štátov RE vyjadrilo súhlas viazať sa ním. V máji minulého roka ho v mene SR podpísal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.