Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Doklady hlásené ako stratené či odcudzené sa po nájdení nesmú používať

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Odcudzenie alebo stratu dokladov treba nahlásiť na polícii čo najskôr.

Bratislava 14. júla (TASR) - Cestovné doklady, nahlásené na polícii ako odcudzené alebo stratené, sa po prípadnom nájdení v žiadnom prípade nemôžu ďalej používať. Znovu nájdený cestovný pas alebo občiansky preukaz treba odovzdať na oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru. TASR o tom informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

"Môže sa totiž stať, že ak sa pri kontrole občan preukáže cestovnými dokladmi, ktoré sú evidované v databáze stratených a odcudzených dokladov, môže byť podozrivý zo zneužitia týchto dokladov, pričom vstup na územie iných krajín mu nebude umožnený, alebo si môže spôsobiť ďalšie nepríjemnosti, náklady a stratu času," vysvetlila hovorkyňa.

Odcudzenie alebo stratu dokladov treba nahlásiť na polícii čo najskôr. Občania tak musia urobiť osobne, a to na niektorom z oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru alebo ktoromkoľvek policajnom útvare. V prípade krádeže alebo straty cestovných dokladov v zahraničí sa treba obrátiť na zastupiteľský úrad SR.