Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Dolinková chce zorganizovať stretnutie k sieti detských pohotovostí

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (HLAS-SD. Foto: TASR - Jakub Kotian

Dolinková si myslí, že detské ambulantné pohotovostné služby (APS) musia byť zachované v prvom rade tam, kde je dostatok lekárov

Bratislava 13. marca (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) plánuje zorganizovať stretnutie v súvislosti s vyhláškou k redukcii siete detských ambulantných pohotovostí. Kroky avizovala v reakcii na snahu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zachovať čo najviac pohotovostí.

"Budeme organizovať stretnutie na úrovni ministerstva zdravotníctva, slovenskej pediatrickej spoločnosti a ZMOS-u, kde si všetky informácie vysvetlíme," uviedla s tým, že vyhláška sa zatiaľ nemení.

Osobne si myslí, že detské ambulantné pohotovostné služby (APS) musia byť zachované v prvom rade tam, kde je dostatok lekárov. "Pokiaľ nemáme personál a nemá tam kto pracovať, tak nie je možné, aby tam pevný bod zostal," skonštatovala.

ZMOS chce zmenu vyhlášky, ktorá má priniesť redukciu detských ambulantných pohotovostí. Snaží sa o zachovanie pohotovostí v čo najväčšom počte a dostupnej vzdialenosti pre rodičov. Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS) aj Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR zdôraznili, že základným motívom legislatívy k redukcii siete detských ambulantných pohotovostí je zachovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.