Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Dolinková: Robíme všetko preto, aby sme financie rozdelili spravodlivo

Na snímke vpravo ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) prichádza na výjazdové zasadnutie vlády SR 26. marca 2024 v Galante. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Dolinková uviedla, že tento rok sa rezortu podarilo dostať do verejného zdravotného poistenia takmer o miliardu eur viac ako v roku 2023.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 27. marca (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR robí všetko preto, aby postupne rozdelilo peniaze sociálne a spravodlivo do všetkých oblastí zdravotnej starostlivosti. Deklarovala to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Uviedla to v reakcii na obavy Slovenskej lekárskej komory (SLK) v súvislosti s prerozdeľovacou vyhláškou.

Poznamenala, že tento rok sa rezortu podarilo dostať do verejného zdravotného poistenia takmer o miliardu eur viac ako v roku 2023. "V súlade s programovým vyhlásením vlády spolu so zástupcami, asociáciami, združeniami lekárov, sestier, lekárnikov, ostatných zdravotníckych pracovníkov, pacientov či zdravotných poisťovní robíme audit poplatkov a doplatkov u lekárov, reformu všeobecnej aj špecializovanej ambulantnej starostlivosti vrátane dostupnosti ambulantnej pohotovostnej služby a kroky k stabilizácii zdravotného personálu, a rovnako pripravujeme podmienky oddlženia nemocníc vrátane nastavenia systémových krokov na zastavenie ich ďalšieho zadlžovania," dodala ministerka.

SLK víta zvýšenie financií pre ambulantný sektor. Obáva sa však, že nebude dostatočné. Prezident SLK Jaroslav Šimo upozornil, že naďalej hrozí, že niektoré ambulancie od apríla zavedú poplatky. Je preto podľa neho potrebné poplatky legislatívne usporiadať.