Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

DOLINSKÝ: Eseročka ONCO - Consult lieky nenakupuje, ani ich nepredáva

Na snímke riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) Jozef Dolinský počas brífingu NOÚ na tému - Stanovisko k policajnej razii. V Bratislave 16. decembra 2015. Foto: TASR - Andrej Galica

Riaditeľa Národného onkologického ústavu mrzí, že krádež cytostatík v ústave zneužívajú niektorí politici na predvolebnú kampaň.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Firma ONCO - Consult, s.r.o., nemá v predmete činnosti veľkodistribúciu, nákup ani predaj liekov. Uviedol to riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) V Bratislave Jozef Dolinský, ktorého dnes opozičná SDKÚ-DS vyzvala, aby vysvetlil, na čo je mu firma, ktorá má vo svojom predmete činnosti kúpu tovaru za účelom jeho predaja konečnému spotrebiteľovi.

"Tieto fakty sa dajú striktne overiť v Štátnom ústave pre kontrolu liečiv i na ministerstve zdravotníctva, ktoré vydáva povolenia na veľkodistribúciu,"
uviedol v písomnom stanovisku. Spomínaná spoločnosť podľa neho nikdy nebola a nie je v žiadnom obchodnom vzťahu s NOÚ. Jej účtovné závierky sú podľa Dolinského verejne dostupné. Z nich sa dá vyčítať, že spoločnosť má nízky obrat a vykazuje stratu.

Riaditeľ NOÚ vysvetlil, že dlhé roky vykonáva vedeckú, konzultačnú a prednáškovú činnosť, eseročku si preto založil z dôvodu legalizácie tejto činnosti. "Aby som mohol legálne vykonávať a zdaňovať svoju odbornú a konzultačnú činnosť," uviedol. Ide podľa neho o štandardný model. Konštatoval, že niektorí lekári majú živnosti, iní zase právnické subjekty.

Po nástupe na stoličku riaditeľa NOÚ sa Dolinský vzdal funkcie konateľa firmy, v zmysle zákona však zostal vlastníkom. "Z nedostatku času som utlmil svoju prednáškovú a konzultačnú činnosť. Bol som oslovený advokátskou kanceláriou, ktorá v mene svojho klienta prejavila záujem o vstup do spoločnosti, v dôsledku čoho som sa stal menšinovým spoločníkom spoločnosti s obchodným podielom nepresahujúcim štyri percentá," dodal.

Dolinského mrzí, že krádež cytostatík v ústave zneužívajú niektorí politici na predvolebnú kampaň. Podľa neho šíria nepotvrdené dohady. "Pokiaľ budú neoprávnené obvinenia pokračovať, zvážim právne kroky na ochranu svojho mena," uviedol. Výzvu na jeho odstúpenie považuje za scestnú. Podotkol, že na krádež liekov v ústave upozornil on sám.

Na firmu ONCO - Consult dnes poukázala Barbora Oráčová zo Združenia žien SDKÚ-DS. Uviedla, že spoločníkmi v nej sú riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský a spoločnosť FEZOJ ADVISORS Ltd. sídliaca na Cypre. "FEZOJ môže znamenať aj Jozef odzadu. Táto firma sídli na Letnej 5, teda v bytovom dome, kde býva pán Dolinský. Preto by som sa chcela opýtať, na čo je pánovi Dolinskému firma, ktorá má vo svojom predmete činnosti kúpu tovaru za účelom jeho predaja konečnému spotrebiteľovi, baliace činnosti, manipuláciu s tovarom či skladovanie. Toto je vec, ktorá by nielen mňa zaujímala," uzavrela Oráčová.