Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Domácnostiam by sa platby za teplo a vodu nemali tento rok zvyšovať

ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Platby za teplo a ohrev vody, ktoré sú v nákladoch na bývanie najvýznamnejšia položka, by sa tento rok domácnostiam zvyšovať nemali.

Bratislava 30. januára (TASR) - Rok 2015 znamená podľa Zduženia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBHS) cenovú stabilitu v nákladoch na bývanie. "Platby za teplo a ohrev vody, ktoré sú v nákladoch na bývanie najvýznamnejšia položka, by sa tento rok domácnostiam zvyšovať nemali. Táto položka sa totiž od januára tohto roku zvýšila iba mierne, v niektorých prípadoch dokonca zostala na minuloročnej úrovni," uviedlo združenie.

Podľa viceprezidentky ZBHS Anny Krajčiovej sa pod to podpísalo zníženie nákladov na nákup paliva. "Cenu tepla však ovplyvňujú okrem paliva aj ďalšie položky, predovšetkým investície do kotolní a tepelných rozvodov vrátane ich generálnych opráv, čo má za následok menší únik, teda aj menšiu spotrebu tepla," vysvetlila Krajčiová. Ďalším významným faktorom, ktorý ovplyvňuje cenu, je podľa ZBHS množstvo vyrobeného tepla, ktoré má klesajúcu tendenciu. "Dôvodom sú miernejšie zimy, realizácia opatrení na zvyšovanie efektívnosti spotreby tepla, ako aj prípadné odpájanie odberateľov od centrálnej dodávky tepla," poznamenala.

Investície do rekonštrukcie a modernizácie tepelných zariadení a znižovanie objemu vyrobeného tepla sa potom premietajú do zvýšenia tzv. fixnej zložky ceny tepla, teda aj celkových nákladov na vykurovanie a ohrev vody. Napriek nárastu fixnej zložky by sa platby pre domácnosti zvýšiť nemali. "Je to vďaka modernizácií zariadení, zatepľovaniu a nižšiemu úniku tepla, ktoré majú za následok celkovú nižšiu spotrebu tepla," informovala.

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi je priaznivý aj vývoj cien samotného vodného a stočného. Cena vody v januári vzrástla iba veľmi mierne, v priemere môžeme hovoriť o zvýšení ceny v centoch za kubický meter. "Domácnosti si tak v závislosti od spotrebovaného množstva vody priplatia v tomto roku približne dve až tri eurá. Správcovia bytových domov tak vo väčšine prípadov nebudú musieť na začiatku roka posielať domácnostiam nové, vyššie mesačné zálohové predpisy," doplnila ďalej o priaznivých číslach pre domácnosti viceprezidentka ZBHS.

Podľa nej je však potrebné zdôrazniť, že regulačný úrad schvaľuje cenu pre každého dodávateľa individuálne, po posúdení opodstatnenosti návrhu a súvisiacich ekonomických parametrov. Už dávno neplatí, že cena je rovnaká pre celé Slovensko. "Obyvatelia bytoviek by sa preto mali obrátiť na svojho správcu, aby si overili aktuálne ceny energií, ktoré platia v danej lokalite. Môžu tak predísť nepríjemnému prekvapeniu pri vyúčtovaní nákladov na bývanie," uzavrela Krajčiová.