Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

Doplnkovú ochranu pre cudzincov chcú predĺžiť na dva roky

Azylový tábor v Rohovciach Foto: TASR/Martin Baumann

Doplnková ochrana sa poskytuje vtedy, ak cudzinec nedostal azyl, ale je možné, že by bol po návrate do krajiny pôvodu vystavený hrozbe trestu smrti, mučenia alebo by bol jeho život ohrozený vojnou.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Doplnková ochrana pre cudzincov by sa mohla predĺžiť z jedného na dva roky. Navrhuje to ministerstvo vnútra v novele zákona o azyle, ktorú na úvod piateho rokovacieho dňa 27. schôdze NR SR predstavil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Doplnková ochrana sa poskytuje vtedy, ak cudzinec nedostal azyl, ale je možné, že by bol v prípade návratu do krajiny pôvodu vystavený hrozbe trestu smrti, mučenia alebo by bol jeho život ohrozený vojnou.

Poslanci budú následne hovoriť o novom zákone o dobrovoľnej požiarnej ochrane. Pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách chce totiž štát viac využívať dobrovoľných hasičov a v rokoch 2015 až 2018 navýšiť stavy profesionálnych hasičov najmenej o 380 funkčných miest. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka sú na Slovensku stále červené body, kde dojazd hasičov na miesto nehody trvá 30 minút. Túto situáciu by mala zlepšiť práve spolupráca s dobrovoľníkmi. "Pri dojazde 30 minút je požiar v takom štádiu, že je možné majetok len veľmi ťažké zachrániť a keď sa tam stane dopravná nehoda, pochopiteľne, nedokážeme tak intenzívne zabojovať o ľudský život, ako tam, kde máme dojazd päť minút," povedal minister.

Plénum sa následne vráti k návrhu na zmrazenie platov ústavných činiteľov vrátane sudcov, o ktorom sa rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Ak v utorok zákonodarcovia právnu normu podporia, tak platy a paušálne náhrady poslancov, prezidenta, ministrov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, generálneho prokurátora, sa na budúci opäť nezvýšia. Mali by ich poberať v takej istej výške, aká bola určená ešte v roku 2011. Ministerstvo financií predpokladá úsporu výdavkov štátneho rozpočtu v sume 8,2 milióna eur.