Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Diaľnica pri Poprade je po včerajšej dopravnej apokalypse už otvorená

Pri reťazovej dopravnej nehode na úseku D1 Poprad Spišský Štvrtok sa zrazilo takmer 50 vozidiel. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Vo štvrtok bol úsek obojsmerne uzatvorený od ranných hodín. Dôvodom bola hromadná dopravná nehoda, pri ktorej bolo poškodených okolo 50 áut.

Poprad/Spišský Štvrtok 21. apríla (TASR) – Diaľnica v úseku medzi Popradom a obcou Spišský Štvrtok v okrese Levoča je dnes zhruba od 6.15 h opäť otvorená. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová. Vo štvrtok (20.4.) bol úsek obojsmerne uzatvorený od ranných hodín. Dôvodom bola hromadná dopravná nehoda, pri ktorej bolo poškodených okolo 50 áut.

Hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel pre TASR uviedol, že pri reťazovej havárii sa zranilo 24 osôb, z toho dve ťažko. Doprava bola vo štvrtok odklonená na cestu 1. triedy I/18, kde sa vytvárali niekoľkokilometrové kolóny.



Diaľnica bola uzatvorená aj pre nepriaznivé poveternostné podmienky a snehovú búrku. Riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade Peter Benko informoval, že viacero vodičov malo už na autách letné pneumatiky. K tomu, kto nehodu zavinil, sa podľa neho ešte nedá vyjadriť. 

Pacientov po nehode na diaľnici Poprad-Spišský Štvrtok postupne prepúšťajú domov



Zranených účastníkov hromadnej dopravnej nehody, ktorá sa stala vo štvrtok (20. 4.) v ranných hodinách na diaľnici v úseku Poprad - Spišský Štvrtok, postupne jednotlivé nemocnice prepúšťajú domov. Ako uviedla pre TASR hovorkyňa nemocnice v Poprade Sylvia Galajda, v podtatranskej nemocnici zostávajú naďalej hospitalizovaní ôsmi ľudia, z nich majú traja vážnejšie poranenia.

Posledného zo šiestich pacientov prepustili dnes z levočskej nemocnice. "Pacient odišiel na vlastnú žiadosť do domáceho liečenia," informoval Tomáš Želazko z tlačového oddelenia spoločnosti Agel, pod ktorú nemocnica patrí. Päť pacientov prepustili po vyšetrení už vo štvrtok.

Do nemocnice v Spišskej Novej Vsi previezli po nehode šesť pacientov. "Muž s najvážnejším zranením, ktorý utrpel sériovú zlomeninu rebier, výbežkov stavcov a pomliaždenie pľúc, je i naďalej na oddelení jednotky intenzívnej starostlivosti. Jeho stav je stabilizovaný," priblížil hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ, pod ktorú nemocnica v Spišskej Novej Vsi patrí. Hospitalizovaný zostáva aj muž so zlomeninou troch rebier. "Muž s podvrtnutou krčnou chrbticou a žena po otrase mozgu budú dnes popoludní prepustení do domácej liečby," informoval. Dvoch pacientov prepustili po vyšetrení domov už vo štvrtok.

Všetky cesty pod Tatrami sú zjazdné


Všetky cesty v podtatranskom regióne sú zjazdné bez väčších komplikácií. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

Ešte vo štvrtok (20.4.) vo večerných hodinách sa cestárom pomocou snehovej frézy podarilo sprejazdniť cestu v úseku z obce Hozelec do Úsvitu v okrese Poprad. Otvorená je aj cesta z Liptovskej Tepličky do Vikartoviec, kde spadlo na cestu viacero stromov. Prejazdný je už aj diaľničný úsek Poprad - Spišský Štvrtok v oboch smeroch. Ten bol od štvrtkového rána uzatvorený pre hromadnú dopravnú nehodu.

"V nočných hodinách sa postupne vyjasňovalo, čo prinieslo veľmi nízke teploty až do -10 stupňov Celzia. V noci sme preto pracovali najmä na posypávaní ciest, aby sme eliminovali riziko vzniku poľadovice," objasnil Barilla. V podtatranskom regióne ustál aj silný vietor.

"V priebehu dňa sa budeme venovať dočisťovaniu úsekov ciest a posypávaniu pre možné riziko vzniku poľadovice," uzavrel Barilla.

Odvolali mimoriadnu situáciu


Cestári v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča odvolali prvý situačný stupeň, ktorý bol vyhlásený na komunikáciách pod Tatrami od štvrtka (20.4.). Pre TASR to potvrdil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

"Na základe aktuálnych poveternostných podmienok a stavu zjazdnosti ciest rušíme mimoriadnu situáciu na cestách v oblasti troch okresov v podtatranskom regióne," povedal Barilla. Cestári prechádzajú do štandardného režimu, v priebehu dňa sa budú venovať dočisťovaniu úsekov ciest.

Všetky cesty v regióne sú zjazdné bez komplikácií.