Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

DOPRAVNÝ PSYCHOLÓG: Pozornosť za volantom znižujú vodičovi zlozvyky

Ilustračné foto Foto: Tablet TV

Strata pozornosti je podľa štatistík najčastejšou príčinou dopravných nehôd, najmä u mladých vodičov.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Bezpečnosť na cestách začína v hlave vodiča, za volantom preto musí byť plne sústredený. Pozornosť mu znižujú zlozvyky vyplývajúce z rutiny. Tej by zodpovedný vodič nikdy nemal podľahnúť, upozornil dopravný psychológ Jozef Gallik.

Strata pozornosti je podľa štatistík najčastejšou príčinou dopravných nehôd, najmä u mladých vodičov. Medzi najčastejšie zlozvyky, najmä u extrovertných a dynamických vodičov, patria telefonovanie, fajčenie, počúvanie rádia, sledovanie billboardov či okolitej krajiny. "Možno ich odstrániť i pozornosť sa dá postupne zlepšovať, a to trénovaním," povedal Gallik na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.



Základom je kvalitný spánok a dobrý zdravotný stav. "Doma si vie vodič trénovať pozornosť žonglovaním, Rubikovou kockou či šachmi," povedal Gallik. Pri žonglovaní si posilňuje nervové prepojenia v mozgu a zlepšuje koordináciu ruka-oko. Ak šofér týmito pomôckami nedisponuje, pomôže i niekoľkominútový pohľad na plameň sviečky či niekde zapichnutý špendlík. Hraničnú poruchu pozornosti ale podľa Gallika treba riešiť s odborníkom, v autoškole ju nemusia odhaliť.

Bezpečnosť dopravy ovplyvňuje i dopravná infraštruktúra, ktorá vie takisto pracovať s pozornosťou šoféra. "Optickými pruhmi či blikajúcimi svetlami sa dá prebudiť napríklad pred priechodmi pre chodcov," uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský. Výraznými prvkami sú vybavené i niektoré cesty, najčastejšie diaľnice. Ide napríklad o akustické čiary na okraji vozoviek. Pozornosť sa dá, naopak, utíšiť budovaním plotov v rizikových úsekoch po vzniku nehôd, keď sa zistí, že vodiča upútal nejaký atraktívny objekt pri ceste na neprimerane dlhú dobu.

"Vodič by mal počas jazdy počuť i zvuk motora," upozornil Peter Krištín zo školy bezpečnej jazdy. Pri jeho zmene sa tým dá predvídať technická porucha auta.

Tento rok sa stalo asi 10.500 dopravných nehôd. Vyplýva to zo štatistík Prezídia Policajného zboru (PZ). Na cestách treba byť podľa polície obozretný najmä počas jesene a blížiacich sa sviatkov. Na vozovkách sú totiž vtedy aj príležitostní, a teda menej skúsení vodiči. Cyklisti a motocyklisti nesmú zabúdať na reflexné prvky.