Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dotácia na lyžiarske kurzy zvýšila záujem o ne zo strany žiakov

Na snímke deti zo škôl vo Vranove nad Topľou a Michalovciach na lyžiarskom kurze v lyžiarskom stredisku Ždiar – Strednica pod Belianskymi Tatrami, 14. januára 2016. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Lyžiarske kurzy a školu v prírode by aj vďaka nim malo navštíviť v tomto roku okolo 160.000 detí z celého Slovenska.

Ždiar 14. januára (TASR) – Podpora lyžiarskych zájazdov a škôl v prírode pre deti zo strany štátu prinesie podľa premiéra SR Roberta Fica v tomto roku do cestovného ruchu stovky tisíc prenocovaní. Potvrdil to dnes v lyžiarskom stredisku Ždiar – Strednica pod Belianskymi Tatrami, kde sa bol spolu s ministrom školstva Jurajom Draxlerom pozrieť na to, ako deťom lyžiarsky kurz na svahu ide.

„Toto opatrenie podľa prvých vyjadrení prinieslo úspech, pretože my sme vynaložili taký objem peňazí na bezplatné lyžiarske kurzy a školy v prírode, ktorý prinesie 800.000 prenocovaní v našich slovenských rekreačných zariadeniach,“ zdôraznil Fico. Prvým cieľom tohto opatrenia bolo podporiť rodiny, ktoré si podobné kurzy nemôžu dovoliť. Cieľom štátu je aj vďaka nemu deti dostať viac do prírody a zároveň podporiť cestovný ruch. Prevádzkovateľ strediska v Ždiari premiérovi potvrdil, že aj vďaka podpore lyžiarskych kurzov sa tu budú môcť deti učiť lyžovať počas celej sezóny.

Lyžiarske kurzy a školu v prírode by aj vďaka tomuto opatreniu malo navštíviť v tomto roku okolo 160.000 detí z celého Slovenska. „Celková suma, ktorú takto nalejeme do cestovného ruchu a ktorá sa aj vráti naspäť cez dane, sa pohybuje na úrovni 20 miliónov eur. Nepovažujeme to za jednorazové opatrenie, pretože v ňom vidíme obrovský prínos pre cestovný ruch. Pokiaľ budeme mať šancu pokračovať, tak bude určite pokračovať aj na budúci rok,“ zdôraznil Fico. Výška príspevku na lyžiarsky výcvik pre každé dieťa, ktoré bude mať o neho záujem, je 150 eur, na školu v prípade štát prispieva 100 eur. Táto suma podľa premiéra postačuje na zabezpečenie päťdňového pobytu pre deti zo základných a stredných škôl.



„O tomto opatrení sme hovorili už dávno, to nevzniklo dnes, je súčasťou druhého sociálneho balíka, ktorý sme schvaľovali už pred dvoma rokmi. Ak sme niečo urobili a funguje to, tak máme právo o tom aj hovoriť. Funguje to, tento projekt je úspešný a bude to pokračovať ďalej, ak budeme opäť vo vláde,“
reagoval premiér na kritiku opozície, že vláda s týmto opatrením prichádza tesne pred voľbami.

Dotáciu na lyžiarske kurzy si veľmi pochvaľuje aj šéf lyžiarskeho strediska Ždiar – Strednica Marián Bekeš. „V minulosti sem z jednej školy prichádzalo okolo 25 detí, dnes je to priemerne 50 detí, z gymnázia vo Vranove nad Topľou prišlo tento týždeň dokonca 93 žiakov, takže to veľmi pomohlo. Čo sa týka ďalších objednávok, je jasné, že budeme mať podstatne viac detí ako v minulosti. Momentálne už máme ďalších asi 20 škôl objednaných,“ konštatoval Bekeš. Podľa neho to menšie strediská síce nezachráni, no pomôže im to a zároveň táto dotácia podporí aj ubytovanie v penziónoch a obrat v stravovacích zariadeniach. Toto ždiarske stredisko disponuje rôznymi typmi zjazdoviek, preto je vhodné pre výučbu žiakov začiatočníkov i pokročilejších. „Dnes tu máme školy z Vranova nad Topľou, Lučenca či z Kútov, na budúci týždeň máme objednaný Trebišov či Banskú Bystricu,“ dodal Bekeš s tým, že kurzy trvajú päť až šesť dní.

„Riaditelia dlhé roky zápasili s tým, či vôbec budú môcť urobiť lyžiarsky zájazd pre svojich žiakov. Teraz má túto možnosť naozaj každý, kto chce. Školy v tejto chvíli vo väčšine prípadov už majú finančné prostriedky na svojich účtoch, je to veľmi flexibilný systém, dostali to v rámci zálohových platieb, keď sme posielali normatívne príspevky,“ dodal Draxler. Toto opatrenie podľa neho zároveň pomáha vyrovnávať sociálne rozdiely a sceľovať kolektívy. „Ako učiteľ telesnej výchovy túto vec veľmi schvaľujem, pretože tých 150 eur určite pomohlo žiakom, ktorí si predtým nemohli dovoliť lyžiarske kurzy. Skupiny záujemcov sa určite zväčšili,“ uzavrel učiteľ z Michaloviec Bartolomej Petro.